top of page

6 Şubat Depreminin Kahramanları: Köpekler

6 Şubat Depremi'nin hâlâ süren yıkıcı etkisi, Türkiye'nin unutamayacağı yaralar açtı. Enkaz çalışmaları sırasında canla başla çalışanlar arasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gururu arama kurtarma köpekleri başı çekiyordu. Bununla birlikte dünyanın dört bir yanından arama kurtarma köpekleri de gelmişti; 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerin başında gelen Adıyaman'da, arama kurtarma çalışmalarına destek için gelen Meksikalı köpek Proteo enkaz çalışmalarının ardından hayatını kaybetmişti.



6 Şubat depremi, arama kurtarma


6 Şubat Deprem felaketinde insanlar için çalışan sessiz kahramanları tanıyalım:


Proteo


6 şubat depremi, arama kurtarma, köpek

Proteo çok deneyimli bir arama kurtarma köpeğiydi. Alman çoban köpeği ırkındandı. Meksika Savunma Bakanlığı (SEDENA) dört aylıktan itibaren onu eğitti, ona esas olarak insanların korunmasını, patlayıcıların ve narkotiklerin tanınmasını öğretti. Proteo; Meksika, Haiti, Guatemala, Ekvador gibi birçok bölgede operasyonlara katılmıştır.


Proteo, ölmeden önce molozda gömülü 29 cansız bedenin çıkarılmasının yanı sıra 3 kişinin de canlı olarak enkaz altından çıkarılmasına yardım etti. Başarılı kurtarma köpeği, 10 Şubat'ta yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Proteo, Meksika'ya gönderilmiş ve onun için Meksika polisi tarafından bir tören düzenlenmiştir.


Proteo'nun bakıcısı Onbaşı Carlos Villeda Márquez, törende duygusal bir konuşma yaptı. Onbaşı dostuna şu sözlerle veda etti: "Gidişin için çok üzgünüm sevgili dostum. Öbür dünyada kim varsa, şimdi onlar için koş ve onları kurtar."


Paşa ve Paz



Paz ve Paşa, AFAD'ın kurtarma köpeklerinden. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Kahramanmaraş'taki Pınar Apartmanı'nın enkazında, 5 ekibin günlerce yaptığı çalışmaya rağmen umutların tükendiği anda Paşa ve Paz, dakikalarca havlayarak 17 yaşındaki Muhammed Enes ve 21 yaşındaki ağabeyinin de yerinin tespit edilmesini sağladı.


İki köpeğin eğitmeni Sait Açıkalın, köpeklerin 14 canlıyı tespit ettiğini belirtiyor. Hatta 198inci saate girip umutların tükendiği bir anda, köpeklerin ısrarlı havlamaları sonucu 2 kardeşin enkazdan çıkarıldığını anlatıyor. Paz ve Paşa, Ankara'daki görevlerine devam ediyorlar.


Köpük



Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da görev alan Köpük, 4 patisinden de yara almış olmasına rağmen enkaz aramalarında 6 kişinin canlı kurtarılmasını sağladı. AFAD'ın 'Eğitim ve Görev Yeterlilik Sınavı'nda, grup birincisi olan Köpük, eğitmeni Niyazi Özbek tarafından eğitildi. Köpük ve Niyazi Bey'in röportajına buradan ulaşabilirsiniz.


Çakıl ve Rüzgâr



Türkiye'yi sarsan depremlerin ardından bölgeye giden Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığının arama kurtarma ekipleri, Kahramanmaraş'ta 309 kişinin enkaz altından sağ çıkarılmasına destek verdi. Ankara İtfaiyesi'nin canlı insan arama kurtarma K9 köpekleri Çakıl ve Rüzgar da kurtarma çalışmalarında önemli rol oynadı. Enkaz altında insanların giremeyeceği dar ve tehlikeli alanlarda yaşam belirtisi ararken köpeklerden Rüzgar 5 metre yüksekten düşerek ayağından, Çakıl ise demir parçasının batması sonucu gözünden yaralandı. Ankara'daki veterinerlerle yapılan görüntülü görüşme ile bölgedeki ilk tedavileri başlayan 4 yaşındaki köpekler, bandajlarıyla çalışmalara devam etti. Arama kurtarma çalışmalarının sona ermesinin ardından Ankara'ya getirilerek tedavilerine devam edilen köpeklerin bakımları, Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının Altındağ'daki yerleşkesinde sürdürülüyor.


Mihriban



Mihriban, bir Arama Kurtarma köpeği değil; o bir depremzede. Hatice Avcı, depreme eşi, kızı ve köpeğiyle beşinci kattaki evlerinde yakalandıklarını anlatıyor. Köpeği Mihriban, depremden 18 dakika önce onu tırmıklayarak uyandırmaya çalışıyor. Tuvaleti gelmiştir düşüncesiyle onu balkona çıkaran Hatice Hanım, normalde son derece uysal olan köpeğinin ulumaya başladığını söylüyor. Depremden sonra çadırda yaşamaya başlayan Avcı ailesi, yanlarından Mihriban'ı bir an olsun ayırmamış. Umarız Mihriban ve ailesi şimdi çok daha iyidir.


Tetik


Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan yerlerden biri de Hatay Samandağ'dı. Enkaz altında kalanları kurtarmak için bölgeye gelen arama kurtarma köpeği “Tetik’’, 91 enkazda çalışarak toplamda 33 kişinin kurtarılmasını sağladı. Bölgeye ilk gelen köpeğin Tetik olduğunu söyleyen, eğitmen Barış Aykaçsın, Tetik'in serum ve iğne yapılmasına rağmen insanları kurtarmak için büyük bir çaba gösterdiğini anlatıyor.



Leo


SAR Arama Kurtarma Acil Yardım Derneği ekibi ile deprem bölgesine ilk günden Hatay'a gelerek çalışamlara başlayan Leo, 135. saatte enkazların birinde aynı noktada ısrarla durunca ekipler derhal kazmaya başlamış ve çıkarılan vatandaş sağlıkçılara teslim edilerek hastaneye ulaştırılmış.






Zayıf


Bitlis İl Jandarma Komutanlığı bünyesindeki arama kurtarma köpeği "Zayıf", Kahramanmaraş'ta mucize kurtuluşların gerçekleşmesine öncülük etti.

Deprem bölgesinde 15 gün katıldığı arama kurtarma çalışmalarının ardından eğiticisi, Jandarma Uzman Çavuş Çağrı Tufan ile kente dönen Zayıf'ın, İl Jandarma Komutanlığında eğitimlerine devam edildi.

Ekiplerle bölgeye gönderilen ve 60 enkazda yürütülen çalışmalarda yer alan Zayıf, hassas burnuyla yaptığı yer tespiti sonucu 6 kişinin enkazdan sağ çıkarılmasına katkı sağladı.


Chopin





4 yıllık yoğun eğitiminin ardından ilk görevini bu depremde üstlenen Chopin’in, enkazın başında vatandaşlarımızın çıkarılana kadar ağlaması, onun en bilinen özelliği oldu. Chopin, yıllar süren eğitiminin ardından ilk görevini Malatya’da yaptı, 3 insanın ve 3 patili dostumuzun canlı bulunmasını ve kurtarılmasını sağladı.


Gece



Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Hatay'da görevlendirilen eğitmen Birol Meki, arama kurtarma köpeği "Gece" sayesinde 18 canlıyı enkaz altında belirledi. Bunlardan biri de 3 yaşında bir kız çocuğuydu.


Meki, TRT'ye verdiği röportajda şöyle anlatıyor: "Enkazlar cam kırığı, çivi dolu. Köpek, koku alınca heyecanlanıyor. Heyecanlanınca aramayı daha hızlı yapıyor. Patilerinin altı hep kesildi. İnanamadım, Allah güç verdi. Yan yan yürümesine rağmen tespit etti. O dayanıklılığı beni çok mutlu etti. Köpeğimle bir kez daha gurur duyuyorum. 'Bir can kurtaran tüm dünyadaki canlıları kurtarmış gibi' derler. Kokuya girdiği zaman tepkisini veriyor. Allah köpeğe bir güç verdi. 18 can, büyük bir başarı diye düşünüyorum."


Meksika'nın Kahramanları Türkiye'deydi





Dünyanın en gelişmiş arama kurtarma köpek ekibi Mekska'da. Meksika, depremin birinci gününde, en iyi eğitimli köpeklerini Türkiye'ye gönderdi. Orly, Balam, July ve diğerleri yaralanmalarına rağmen kurtarma görevinden hiç vazgeçmediler. Proteo'nun çalışma arkadaşları, birçok insanı enkaz altında buldular. Türkiye'ye gelen Meksika Arama Kurtarma Ekibi, tam 16 köpekten oluşuyordu.


Juna


Azerbaycan Kurtarma Timi'nde 8 köpek vardı. Bunlardan biri de Cocker Spaniel cinsi, son derece akıllı ve boyutu sebebiyle enkazdaki en küçük aralıklara bile korkusuzca girebilen Juna'ydı. Juna'nın eğitmeni Ehtiram Baloğlanov, Juna'nın doğduğu tarih 2017'den beri kendisiyle olduğunu söylüyor. (AA)



Hikâyelerini bilmediğimiz, dünyanın dört bir yanından gelen diğer köpeklerimiz:








Kaynaklar:

Anadolu Haber Ajansı



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page