Hayvan zulmünün olmadığı bir yaşam tarzı maalesef ülkemiz için şimdilik bir hayal. Fakat günden güne bu konuda bilinçleniyor, tüketicilik alışkanlıklarımızı bu yönde geliştiriyoruz. Birkaç yıl önce dünya çapında oluşan "Cruelty-Free" hareketi sayesinde hangi markanın hayvanlar üzerinde test yapıp yapmadığı bilgisine ulaşabildik. Fakat alt ve yan marka karmaşası, hangi markanın hangi kademesinde hayvan testlerinin yapılıp yapılmadığı konusundaki belirsizlik sürüyor.
Ülkemizde ürünlerini fazlasıyla görebildiğimiz Garnier markası da bunun bir parçası. Conscious Bunny'nin bu konudaki yazısını sizler için derledik:
İlk adım, cruelty-free ve vegan arasındaki farkı anlamaktır. Cruelty-free, ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmediği anlamına gelirken vegan, ürünlerin herhangi bir hayvansal içerik veya yan ürün içermediği anlamına gelir.
Bazı şirketler hem zulümsüz hem de vegan olduklarını iddia ederken, diğerleri birine veya diğerine odaklanabilir.
Garnier'e Yakından Bakış
Garnier hayvan zulmü içermeyen bir marka. Bitmiş ürünleri veya içerikleri hayvanlar üzerinde test etmediklerini, tedarikçilerini veya üçüncü tarafları da test etmediklerini onayladılar. Ayrıca ürünlerini kanunen hayvan testi yapılması gereken yerlerde de satmamaktadırlar. Garnier, Çin'de veya hayvanlar üzerinde test yapmanın kanunen zorunlu olduğu diğer ülkelerde satılmamaktadır.
Öte yandan Garnier, hayvanlar üzerinde test yapan bir ana şirkete aittir. Ana şirket L'Oreal'dir ve bu zulüm içermeyen bir şirket değildir.
L'Oreal hayvanlar üzerinde test yapmadığını belirtiyor, bu da size bir sorun olmadığını ve onlardan memnuniyetle alışveriş yapabileceğinizi düşündürüyor.
Ama bekleyin! L'Oreal, üçüncü tarafların ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmesini kabul ediyor ve bunun için para ödüyor. Bu politika onları hâlâ ürünlerini hayvanlar üzerinde test eden bir şirket hâline getirmektedir ve L'Oreal'in zulümsüz olarak kabul edilmemesinin nedeni budur
Marka zulümsüz olsa da, zulümsüz olmayan bir şirkete ait olduğunu unutmayın. Onlardan satın almak isteyip istemediğiniz tercihlerinize ve değerlerinize bağlıdır.
Bazı insanlar ana şirketi önemsemezken bazıları önemser. Hayvanlar üzerinde test yapan bir şirketin sahip olduğu markalardan kaçınmayı tercih ediyorsanız, bu markadan kaçınmanız daha iyi olacaktır.
Garnier Vegan mı?
Garnier tamamen vegan değildir. Bazı vegan ürünler sunabilirler, ancak %100 vegan değildirler, yani bazıları hayvansal kaynaklı bileşenler içerir.
Garnier Temiz Olarak Kabul Edilir mi?
Hayır, Garnier temiz bir güzellik markası olarak kabul edilmez. Ürünlerinde hala zararlı bileşenler ve sert kimyasallar kullanmaktadır.
"Temiz güzellik" terimi tartışmalıdır çünkü bir düzenlemeye tabi değildir; bu da markaların ürünlerine istedikleri zaman "temiz", "yeşil" ve "doğal" etiketlerini yapıştırabilecekleri anlamına gelmektedir.
Geniş anlamda temiz güzellik ürünleri, insan sağlığına (kaynak: Goop) veya çevreye zarar verdiği gösterilen veya şüphelenilen bileşenler olmadan üretilen ürünlerdir.
Garnier Koku İçermez mi?
Garnier (sentetik) koku içermez.
Garnier Paraben İçermez mi?
Garnier tamamen paraben içermez, ancak paraben içermeyen ürünleri mevcuttur.
Garnier Sürdürülebilir mi?
Garnier sürdürülebilirlik konusunda kararlıdır ve daha yeşil bir güzellik markası olmak istemektedir. Ürünlerinden bazıları %94 oranında biyolojik olarak parçalanabilir ve 2030 yılına kadar daha az su kullanımı gerektiren ürünler geliştirmek istiyorlar.
Garnier'in hedefi 2025 yılına kadar tüm plastik ambalajlarının %100 geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmasıdır. Bunun da ötesinde, küresel tesislerinde ve dağıtım merkezlerinde elektrik ve gaz kullanımının %100'ü 2025 yılına kadar karbon nötr olacaktır.
Comments