Göz akıntısı köpeklerde yaygın bir sorundur. Aynı zamanda da özellikle mevsim geçişlerinde sıklıkla görülebilen, kötü bir durum habercisi olmayan vakalardır. Bazı türleri tamamen normal olsa da, diğerleri potansiyel olarak ciddi sağlık sorunları ile ilişkili olabilir.
Köpeğinizi ne zaman veterinere götürmeniz gerektiğini belirlemek için, çeşitli köpek göz akıntısı türlerini ve her birinin ne anlama gelebileceğini bilmekte fayda var.
Köpeklerde Yaygın Göz Akıntısı Türleri
Hafif bir kabuk ya da kıtık
Gözyaşı, bir köpeğin gözlerinin sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Gözyaşları korneaya (gözün önündeki şeffaf doku tabakası) oksijen ve besin sağlar ve göz yüzeyindeki kalıntıların temizlenmesine yardımcı olur.
Gözyaşı normalde her bir gözün iç köşesinde bulunan kanallardan akar, ancak bazen burada bir miktar yapışkan madde veya kabuk birikir. Bu madde kurumuş gözyaşı, yağ, mukus, ölü hücreler, toz vb. maddelerden oluşur ve tipik olarak berrak veya hafif kırmızımsı kahverengi bir renktedir.
Bu "göz sümükleri" genellikle sabahları daha belirgindir ve genellikle tamamen normaldir. Bir köpeğin her gece (veya uzun uykulardan sonra) ürettiği göz sümüğü miktarı nispeten sabit kalmalıdır.
Yapışkan madde veya kabuk ılık, nemli bir bezle kolayca çıkarılabilmelidir (kimilerinin soğuk çaylı bir pamukla da sildiği bilinir). Köpeğinizin gözleri kırmızı olmamalı ve ovalama, gözlerini kısma, göz kırpma veya ışığa karşı hassasiyet gibi herhangi bir göz rahatsızlığı belirtisi göstermemelidir.
Herhangi bir noktada köpeğinizin göz sümüklerinde veya diğer endişe verici semptomlarda bir artış fark ederseniz, veterinerinizden randevu alın.
Sulu Göz
Aşırı göz sulanması (epifora), nispeten iyi huyludan ciddiye kadar değişen birçok farklı durumla ilişkilidir. Köpeklerde göz sulanmasının birkaç yaygın nedeni şunlardır:
Tahriş edici maddeler
Gözde yabancı madde
Alerjiler
Anatomik anormallikler (örneğin çok belirgin gözler veya içe kıvrılmış göz kapakları)
Tıkalı gözyaşı kanalları
Kornea yaraları
Glokom (göz tansiyonunun yükselmesi)
Köpeğinizin gözleri normalden biraz daha suluysa, ancak diğer tüm açılardan iyi görünüyorlarsa ve ağrılı değillerse, durumu bir veya iki gün boyunca izlemek mantıklıdır.
Köpeğinizin yüzü polen veya tozla dolmuş olabilir ve artan gözyaşı üretimi sorunu çözmeye çalışıyor olabilir. Ancak gözleri sulanmaya devam ederse veya köpeğinizde kırmızı, ağrılı gözler veya başka tür göz akıntıları gelişirse, veteriner hekiminizden randevu alın.
Renkli Mukus ya da Akıntı
Kuru göz (keratokonjonktivitis sicca veya KCS), genellikle bir köpeğin bağışıklık sistemi gözyaşı üreten bezlere saldırıp yok ettiğinde gelişen bir durumdur.
Daha az gözyaşı ile vücut, gözleri yağlamak için daha fazla mukus üreterek telafi etmeye çalışır. Ancak mukus gözyaşının tüm işlevlerini yerine getiremez, bu nedenle gözler kırmızı ve ağrılı hale gelir ve ülserler ve anormal kornea pigmentasyonu gelişebilir.
Tedavi edilmediği takdirde KCS ciddi rahatsızlıklara ve körlüğe neden olabilir.
Gözlerinde sarı veya yeşil akıntı olan bir köpekte, özellikle göz kızarıklığı ve rahatsızlığı da belirginse, genellikle bir göz enfeksiyonu vardır.
Göz enfeksiyonları birincil bir sorun olarak veya gözün enfeksiyona karşı doğal savunmasını zayıflatan başka bir durumun (örneğin kornea yaraları veya kuru göz) sonucu olarak gelişebilir. Bazen göz enfeksiyonu gibi görünen bir durum aslında köpeğin sistemik bir hastalığının ya da solunum yollarını, sinir sistemini veya vücudun başka bir bölümünü etkileyen bir sorununun işaretidir. Bu gibi durumlarda muhakkak veterinerinize danışın.
Türkiye'de özellikle hayvanlarda göz alanında uzman olan veterinerler bulunduğunu da belirtelim. Eğer köpeğinizin rahatsızlığı veteriner danışmanlığına rağmen geçmiyorsa bu alanda önemli çalışmalar yapan birçok uzmana ulaşabilirsiniz.
Comments