top of page

Köpek Sahiplenmeden Önce

Tebrikler! Sonunda bir köpek sahiplenmeye hazır olduğunuzu düşündüğünüz bir noktadasınız. Köpek kabul eden bir daire buldunuz ya da belki ilk evinizi aldınız ve arka bahçenizde bir köpek görmek için sabırsızlanıyorsunuz.



köpek sevgisi
Kaynak: Freepik


Ya da belki çocuklarınız yıllardır bir köpek için sizi rahatsız ediyor ve sonunda bir köpeğin sorumluluğunu kabul edecek kadar büyüdüklerini düşünüyorsunuz.


Ama bir köpek almadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir? O kadar da zor olamaz, değil mi? Evcil hayvan dükkanına ya da barınağa gidip eve bir köpek yavrusu getirecek ve sonsuza dek mutlu mu yaşayacaksınız?


İşte size kısa bir hikâye:


"Kendi köpeğimi almaya hazır olduğumu düşündüğümde üniversitedeydim. Bir arkadaşımla birlikte bir apartman dairemiz vardı ve bir köpek yavrusu almanın harika bir fikir olacağını düşündük. Ah keşke genç halimi bu fikirden vazgeçirebilseydim!


Bir köpeğe bakmaya hiçbir şekilde hazır değildik. Geriye dönüp baktığımda, o kişinin bize neden bir Sibirya Kurdu yavrusu sattığı konusunda hiçbir fikrim yok. Sadece iki üniversite öğrencisi olduğumuzu ve büyük resme bakmadığımızı göremiyorlar mıydı? Uzun lafın kısası, mezun olduktan sonra eve geri taşındım ve köpeği ev arkadaşıma bıraktım. Daha sonra köpeğin bir daha dönmemek üzere kaçtığını öğrendim. Umarım daha iyi bir yuva bulmuştur."


Hikâyenin sahibi yetişkin biri olup kendi parasını kazanmaya başladıktan sonra tekrar bir köpek sahiplenmiş ve şimdi 7 köpeği var. Özetle; köpek sahiplenmek için her zaman doğru zaman değildir. İnanın; eğer bu yazıyı okuduktan sonra doğru bir zamanlama olmadığını düşünüyorsanız hislerinizi dinleyin.



1. Köpekler zamanınıza ve ilginize ihtiyaç duyar.

Köpekler sosyal hayvanlardır, sizinle birlikte olmak isterler. Bu, 7/24 birlikte olmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak işe gitmeden önce köpeğinizi gezdirmeyi ve beslemeyi planlamanız gerekir.


Ve işte geçen uzun bir günün ardından, köpeğinizin akşamın geri kalanında sizinle vakit geçirmek isteyeceğini aklınızda tutmalısınız. Hiçbir köpek sahibinin, köpekleri sebebiyle bir partiye ya da kutlamaya katılamadığı için kahrolduğu görülmemiştir çünkü "Üzgünüm, köpeğim beni bekliyor" cümlesini kurmak bile insanın içini ısıtır.


Genç yavru köpeklerin birkaç saatte bir dışarı çıkarılması gerekir, bunu yapmak için evde olabilir misiniz? Yetişkin köpeklerin bile her 8 saatte bir dışarı çıkması gerekir. Uzun saatler çalışıyorsanız, köpeğinizi kim dışarı çıkaracak? Türkiye'de de artık oldukça revaçta olan köpek gezdirme programlarından biriyle çalışabilirsiniz, bu harika bir seçenektir ancak ekonominizi de buna göre ayarlamanız gerekir.



köpek ev


2. Kaygısız Hayatınıza Veda Edin. Artık Bir Aileniz Var.

Artık son dakika hafta sonu kaçamakları yok. Köpeğinizle ne yapacağınızı planlamaya çalışırken tatiller daha karmaşık hale gelebilir. Bir köpek bakıcısı veya köpek pansiyonu bulmanız ya da köpeği yanınıza almanız gerekecek.


Bugün İstanbul, İzmir ve Ankara gibi şehirler dışında iyi bir köpek pansiyonu bulmak maalesef imkansız denecek kadar zor. Öte yandan artık tatillerinizi köpeğinizle geçirmeniz için evcil hayvan kabul eden otel sayısı günden güne artmakta. Bunun dışında tatil için bir ev kiralayabilirsiniz.


3. Köpekler 10-20 yıl yaşayabilir

Bir köpek sahiplendiğinizde bu gerçek canınızı acıtabilir, çünkü bir köpeğin ailesi olduktan sonra inanın, bu süre size çok kısa gelecektir.


Uzun vadeli düşünün. Hayat planlarınız neler? Eğer üniversitedeyseniz, ailenizin yanına geri dönmeyi planlıyor musunuz? Üniversiteden sonra hayatınız nasıl olacak? Yoğun bir iş temposu mu sizi bekliyor? Her gece işten sonra arkadaşlarla dışarı çıkmayı mı hayal ediyorsunuz?


Önümüzdeki 10 yıl içinde evlenmeyi ve çocuk sahibi olmayı düşünüyor musunuz? Yeni bir bebeğiniz oldu diye köpeğinizden kurtulabileceğiniz anlamına gelmez. Henüz çocuğunuz olmasa bile aile dostu bir köpek bulduğunuzdan emin olun.


Lütfen "Bakamazsam birine veririm ya da sokağa atarım" düşüncesini aklınıza bile getirmeyin. Eğer böyle düşünüyorsanız, bugün ülkemizde yaşanan sokak hayvanları sorununun kaynağı haline gelmişsiniz demektir.


köpek sevgisi


4. Kiracı olmak ya da köpek sahibi olmak, işte bütün mesele bu(!)

Eğer kiracıysanız, ev sahibiniz köpeklere izin veriyor mu? Önümüzdeki 10-15 yıl içinde köpeklere izin vermeyen bir eve taşınmanız gerekecek mi? Bu durum elbette kirada oturuyorsanız köpek sahiplenemeyeceğiniz anlamına gelmiyor... Sadece, bir köpeğiniz olduğunda yeni bir daireye taşınma seçeneklerinin daha zor olabileceğinin farkında olmanız gerektiği anlamına geliyor.


5. Köpek Bakmak Bütçe İster

2023 fiyatlarıyla bugün bir karma aşı 400 TL, diğer aşılar da 400 ila 650 TL arasında değişmekte. Mama fiyatları da 12 kg'ı 1500 TL'den başlıyor. Cocker cinsi orta boy bir köpek 12 kg'lık mamayı 2 ila 3 ayda bitirir.


Köpeğinizin alerjisi ortaya çıkarsa, alerjen mama kullanmanız gerekebilir, bu mamaların fiyatı da 12 kg'lığı 3500 TL'ye kadar çıkabiliyor.


Bunlar dışında köpeğinizin bir muayeneye ya da röntgen çekimine ihtiyacı olduğunu düşünelim. Bugün röntgen çekimleri de köpeğin türüne göre değişmekle birlikte, tahmini 1000 TL'den başlamakta. Kedi ve köpeklerde ciddi ameliyatlar 30.000 TL'yi bulabiliyor.


Şimdi, ne düşünüyorsunuz? Bir köpekle hayatı paylaşırken ona iyi bir hayat sunabilecek misiniz? Öte yandan, zor durumda, yaşlı veya sokakta yaşayan bir köpeği sahiplenmeyi planlıyorsanız, şunu unutmayın: En iyi mamayı alamasanız bile, şu anda yaşadığı hayattan çok daha iyi bir hayat vermiş olursunuz. Bütçeniz kısıtlı olabilir ama onun yaşam standardını yükselten en önemli şey yanında olmanızdır.


6. Sabırlı olun, beklentinizi düşük tutun.

Barınaktan köpek sahiplendiyseniz, sokakta ya da barınakta yaşamış köpeklerin yeni evlerine alışmaları için zamana ihtiyaçları vardır. Bir evden diğerine savrulan ya da bir barınaktan ev yaşamına geçen bir köpeğin hemen en iyi arkadaşınız olmasını beklemeyin. Barınak köpekleri, yükleriyle birlikte gelirler. Onların yaralarını sarmanın tek bir yolu var; kimsenin bugüne kadar onlara vermedikleri şeyi vermek: sevgiyi. Tıpkı insanlar gibi köpekler de sevgiyi gördükçe ona alışır. Ve size katbekat fazlasını verir.


İlk zamanlar eve kaka ya da çişini yaparak durumu protesto etmeye çalışabilirler ya da çok sevdiğiniz bir kitabı parçalayabilirler. Bu durum, sonsuza kadar böyle sürecek anlamına gelmez. Köpek davranışıyla ilgili sayısız kaynağa ulaşabilir, bu konuda ne yapacağınızı sosyal medya ve forumlarda başkalarına danışabilirsiniz.


Köpeğinizin rahatlaması ve size güvenmesi için 3 aylık bir süre planlayın. Tüm köpekler bu kadar zamana ihtiyaç duymayacaktır, ancak çoğu duyabilir.



köpek sevgisi


7. Bazı köpekler diğerlerinden daha fazla enerjiye sahiptir.

Hangi enerji seviyesindeki köpek yaşam tarzınıza uyar? Farklı ırkların farklı mizaçları ve egzersiz ihtiyaçları vardır. O sevimli surata aşık olmadan önce biraz araştırma yapın.


8. Yavru köpek mi yetişkin köpek mi?

Yavru bir köpek ile genç bir köpek ve yaşlı bir köpek sahiplenme seçeneklerinizi karşılaştırın. Yavru köpekler, tuvalet eğitimi ve itaat söz konusu olduğunda çok fazla çalışma gerektirir. Çok fazla dışarı çıkarılmaları gerekir! Her şeyi çiğnerler ve ağızlarına alırlar. Eşyalarınızın çiğnenmesini istemiyorsanız ya da yavru bir köpeği eğitmek için zamanınız veya paranız yoksa, yetişkin bir köpek sahiplenmeyi düşünün.


Genç yetişkin köpekler (1-6 yaş arası), genellikle zaten tuvalet ve bazen itaat eğitimi almışlardır. Ayrıca bu yaş aralığındaki köpeklerin hisleri de daha gelişmiş olur. Aranızdaki köprüyü çok daha kısa sürede kurabilirsiniz.



9. Köpekler için güvenlikli bir ev ortamı yaratmalısınız.

köpek sevgisi

Kablolar, ilaçlar, çikolata ve bitkiler, hepsi yanlış konumlandığında ölümcül olabilir. Evinizi kontrol edin, hangi tür bitkileriniz var? Köpekler için zehirli olabilir mi?










10. Mükemmel diye bir şey yoktur.

Tıpkı insanlar gibi, köpekler de mükemmel değildir. Hepimizin hataları vardır, köpeklerin de öyle. Tuvalet kazaları geçirebilir, ayakkabılarınızı çiğneyebilir, hastalanabilir ve davranış sorunları yaşayabilirler! Köpeğinizi eğitmeye istekli misiniz? Ve gerekirse, profesyonel bir eğitmen veya davranış uzmanıyla çalışmaya?


Köpeğiniz sıkılırsa, yaramazlık yapacaktır! Onu meşgul etmek için plan yapın! Ayrıca, köpeğinizin tüy dökmesini de hesaba katın. Bazı cinsler daha az tüy dökerken bazıları daha çok dökebilir. En nihayetinde evinizde muhakkak tüy olacak, temizlik programınızı buna göre sıklaştırmanız gerekecektir.




11. Yavru bir köpeği eğitmek ömür boyu süren bir sorumluluktur.

TV şovları ve filmler, tasmasız dolaşan, çağrıldığında gelen ve asla başını belaya sokmayan bu mükemmel köpeği kafamıza sokuyor! Ancak gerçek şu ki, ekran önündeki köpekler bu şekilde davranmak için saatlerce eğitimden geçmiştir. Köpekler doğuştan insanları anlayamaz, bizim işimiz köpeklerimizi bizi anlamaları için eğitmektir.


Bu yüzden lütfen bir köpek sahiplenmeyi, kapınızdan içeri girmesini ve mükemmel olmasını beklemeyin. Bu, pahalı yavru köpek kurslarına katılmanız gerektiği anlamına gelmez. Köpeğinizi evde eğitmenin daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz. Köpek eğitim sınıflarına katılsanız bile, eğitim 6 hafta tamamlandıktan sonra durmaz. Eğitim her gün, her an yaptığınız her hareketle gerçekleşir.



12. Köpek tüyü bir aksesuara dönüşecek.

Evet. Her yerde köpek tüyü var. Kıyafetlerinizde, yerde, kanepede, yatakta, yiyeceklerde ve arabanızda. Eğer temizlik delisiyseniz, bir köpek en iyi seçim olmayabilir.



köpek erkek sevgisi


13. Bir köpek insanın en iyi dostudur.

Köpeklerin en iyi dostlarımız olduğu inkar edilemez. Göz açıp kapayıncaya kadar kalbimizi çalmanın bir yolunu bulurlar. Bizi koşulsuz severler, kötü gününüzle ilgili şikâyetlerinizi dinlerler, kalp atış hızınızı düşürürler, yüzünüzü yalarlar ve kendinizi iyi hissetmediğinizde yanınıza kıvrılırlar.


Tüm bu sevgiyle birlikte, sonunda veda etmek zorunda kaldığınızda kalp ağrısı da gelecektir. Köpekler yeterince uzun yaşamazlar. Zamanı geldiğinde bir köpeğin gitmesine izin vermek, köpek sahibi olmanın en zor kısmıdır.


Sonuç

Bir köpeğe sahip olmanın pek çok faydası vardır, ancak aynı zamanda çok fazla hazırlık ve bakım gerektirirler. Tıpkı çocuk sahibi olmak gibi. Köpeklerin size ihtiyacı vardır. Onlara ihtiyaç duydukları her şeyi verirseniz, size dünyadaki tüm sevgiyle karşılık verirler. Bu 15 yıllık bağlılığa hazır olduğunuzdan emin olun çünkü hazır değilseniz bu köpeğe haksızlık olur.



köpek sevgisi



Comments


bottom of page