Köpeklerde koprofaji olarak da adlandırılan kaka yeme, tüylü aile üyeniz için ideal olduğunu düşüneceğiniz bir hobi değildir. İşte köpeklerin neden kaka yediği ve bu konuda ne yapmanız gerektiği hakkında bilmeniz gerekenler.
Köpekler çeşitli nedenlerle kaka yerler. Bazıları normal olsa da, diğerleri altta yatan bir sorunun işaretidir. Örneğin: Köpeklerin başka bir türün kakasını yemesi normal ve biraz yaygındır, ancak yetişkin köpeklerin kendi kakalarını veya başka bir köpeğin kakasını yemesi nadirdir.
Köpeklerin Kaka Yemesinin Normal Nedenleri
Bakıcılık sebebiyle
Emziren dişi köpekler, yuvalarını temiz tutmak için genellikle yavrularının dışkısını yerler.
İçgüdüsel
Veterinary Medicine and Science dergisinde yayımlanan 2018 tarihli bir araştırma, köpeklerin kaka yemesinin kurtlardan miras kalan bir davranış olduğunu varsayıyor. Kurtlar, inlerini dışkı kaynaklı bağırsak parazitlerinden uzak tutmak için tipik olarak taze kaka (iki günden daha az) yerlerdi.
Araştırmaya göre, dışkı yenildiğinde, enfektif olmayan parazit yumurtaları bulunur. İki gün sonra, enfektif larvalar gelişecektir. Bu durum, incelenen yaklaşık 3.000 köpek arasında "koprofajinin neden ezici bir çoğunlukla taze dışkıya yönelik olduğunu" açıklayabilir.
Başka Hayvanların Dışkısının Tadı Onlara Güzel Gelir
Köpekler bazen başka bir türün dışkısını yerler. Atlar veya kediler gibi diğer hayvanların dışkısı faydalı olabilecek besinler içerir. Ancak bu dışkı aynı zamanda zararlı bakteriler de içerebilir, bu nedenle köpeğinizin bunu yemesini engellemek en iyisidir.
Köpeklerin Kaka Yemesinin Anormal Nedenleri
Dikkatinizi Çekmek İstiyor
Bazı köpekler, bunu bir oyun gibi hissettikleri için küçükken kaka yemeye başlamış olabilir. Örneğin, yavru köpekler küçükken kakalarını ağızlarıyla tutarak keşfedebilirler. Köpeğiniz bunu yaparsa, muhtemelen ona doğru koşup "Bırak onu" diye bağırırsınız. Bu olduğunda, bazı yavru köpekler ürkebilir, kakayı bırakabilir ve bir daha asla dokunmayabilir. Diğer yavru köpekler ise bağırmayı heyecanlı bir oyun daveti olarak yorumlayabilir.
Kendini İyi Hissetmiyor Olabilir
Diğer köpeklerin ya da kendi kakasını yiyen bir yavru köpeğiniz varsa, evcil hayvanınızı veteriner hekiminize muayene ettirin. Koprofaji, bağırsak sistemi hastalıkları ve bazen de vücudun diğer bölümleri (karaciğer veya beyin gibi) ile ilişkili olabilir.
Anksiyete
Bazı köpekler endişeli olduklarında duygu değişimi için kaka yerler. Endişeli bir köpek hapsedilirse, dışkılayabilir ve kendi kakasını yiyebilir.
Koprofajiye neden olabilecek olası anksiyete kaynakları şunlardır:
Genel anksiyete
Hapsedilmekten endişe duymak
Onlardan uzakta olmanız (ayrılık kaygısı)
Kaka Eğitimi
Bazı köpekler, evin içine dışkıladıkları için sahipleri tarafından defalarca cezalandırılmışlarsa, yavruyken kakalarını yemeyi öğrenebilirler. Köpek, nasıl tepki vereceğinizden endişe ettiği için kanıtı yiyebilir.
Yavru bir köpeğe tuvalet eğitimi verirken, asla cezalandırıcı önlemler kullanmayın. Bunun yerine, olumlu pekiştirmeleri tercih edin.
Comments