Artan sıcaklıklar, biyolojik çeşitlilik kaybı ve iklim finansmanı gibi konular, geçtiğimiz yıl Mısır'da başlayan BM COP27 (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı) iklim görüşmelerinde gündemin üst sıralarında yer almıştı. COP26 ve Paris Anlaşması üzerine inşa edilen yıllık toplantı, bu zorlukların ele alınmasına yönelik adımların atılması ve insanlar ve gezegen için daha dirençli bir gelecek için çerçeve ve politikaların oluşturulması için bir fırsattı. Bu seneki BM COP28'in çıktılarını da zamanla göreceğiz.
Bu durum, BM FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü)'nun yakın tarihli bir raporunda hayvan sağlığının ulusal olarak belirlenen katkılara ve daha geniş anlamda iklim taahhütlerine dahil edilmesinin öneminin vurgulanmasının ardından özellikle zamanlama açısından önemlidir.
İklim değişikliği sadece gezegenimizi değil, insanları ve hayvanları da etkilemektedir. Bu nedenle hayvan sağlığı, insan sağlığı ve çevrenin birbiriyle bağlantılı olduğunu kabul eden One Health (Ortak Sağlık) yaklaşımı tartışmaların merkezine yerleştirilmelidir.
Sürdürülebilir bir geleceğe hayvanlar olmadan ulaşılamaz, bu nedenle hayvan sağlığı COP27'deki konuşmaların bir parçası olmalıdır. Azaltımdan* uyuma ve dayanıklılığa kadar, daha sağlıklı hayvanlar her şeyin sağlanmasında rol oynamaktadır ve hayvan sağlığı sektörünün sürdürülebilir bir gelecek için iklim değişikliği planlarına entegre edilmesi esastır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliğinin iyileştirilmesi emisyonları %30 oranında azaltabilir, bu da sektörü Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na ve geçen yıl açıklanan Küresel Metan Taahhüdü gibi iklim hedeflerine ulaşmada hayati hale getirmektedir. Sürdürülebilir gıda ve tarım sektörlerinin oluşturulması, dünyanın iklim değişikliği ile ilgili zorluklarının üstesinden gelinmesinde bulmacanın önemli bir parçasıdır. Hayvan sağlığı bu yolda bize yardımcı olabilir.
*Azaltım: (mitigasyon) İklim değişikliğine neden olan insan kaynaklı sera gazlarını kontrol altına alınması, azaltılması ve tutulmasına yönelik önlemler.
Comments