top of page

Bir Kuş Sahiplenmeye Hazır mısınız?

Bir kuş sahiplenmeyi mi düşünüyorsunuz? Bir kuşa bakmayı planlıyorsanız, bir köpek veya kediyle aynı düzeyde bağlılık gerektirdiklerini unutmamanız önemlidir. Ayrıca ortalama bir evcil hayvanın ömründen çok daha uzun ömürlüdürler (bir Amazon papağanı 50 yıla kadar yaşayabilir).


kuÅŸ kafeste

Bir türe karar vermeden önce kuşun ömrü, ihtiyaç duyduğu kafesin boyutu, ihtiyaç duyacağı yiyecekler, kuşun gürültü seviyesi ve türün ihtiyaç duyduğu zaman ve ilgi dahil olmak üzere göz önünde bulundurmanız gereken birçok şey vardır.


Bu yazımızda, ailenize bir kuş sahiplenmeden önce göz önünde bulundurmanız veya yapmanız gereken birkaç öneriyi sizinle paylaştık:


Kuşunuzla Geçirecek Zamanınız Olduğundan Emin Olun

Bir kuşu bütün gün kafesinde bırakamazsınız. Kuşlar, diğer kuşlarla ve insanlarla vakit geçirmeye ihtiyaç duyan sosyal yaratıklardır. Kuşlar sosyaldir. Bu nedenle, onlarla etkileşime girebileceğinizi düşündüğünüz bir ortamda bulunmaları güzeldir.

KuÅŸlar Konusunda Uzman Bir Veteriner Hekim Bulun

Bir kuş sahiplenmeyi planlıyorsanız, onlara uygun veteriner bakımı sağlamaya da hazır ve istekli olmanız gerekir. Kuşunuzu eve getirmeden önce, sağlık ziyaretleri ve önleyici bakım için kuşunuzu getirebileceğiniz yakınınızda kuşlarla ilgili deneyimli bir veteriner olduğundan emin olmalısınız.


Sahipleneceğinizin Kuşun Eviniz İçin Uygun Olduğundan Emin Olun

Evcil bir kuş edinmeyi düşünüyorsanız, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanız çok önemlidir, çünkü bağışıklık sisteminiz baskılanırsa bir kuşun sizi hasta etme ihtimali çok düşüktür.


Kuşlar herhangi bir belirti göstermeden bazı hastalıkları taşıyabilir. Eğer evde yeni doğmuş bir bebek, yaşlı biri ya da bağışıklık sistemi zayıf olan biri varsa, kuş sizin için iyi bir evcil hayvan olmayabilir.


İdeal Bir Kuş Kafesi ve Yer Seçin

Kafes boyutu söz konusu olduğunda, büyük olsun. Kuş kafesleri en az kuşun kanat açıklığı kadar geniş olmalıdır. Kuşlar hem yatay hem de dikey alana ihtiyaç duyar. Kuşunuza kafes içinde ne kadar çok alan sağlarsanız o kadar iyi olur.


Kafes, idare edebileceğiniz kadar büyük olmalıdır. Böylece, kuş kafesi aksesuarları için yeriniz olacak ve kuşunuza hareket etmesi ve kanatlarını açması için yeterli alan sağlayacaksınız.


Ayrıca, kuşunuza doğru miktarda güneş ışığı sağlayan ve potansiyel stres faktörlerini sınırlayan ideal bir konuma sahip olduğundan emin olmak için bazı mobilyaları yeniden düzenlemeniz gerekebilir. Doğru dengeyi bulmak zor olabilir, çünkü pencereye yakın olmak potansiyel olarak stresli seslere ve dışarıdaki dikkat dağıtıcı unsurlara yol açabilir.


Bu nedenle, mükemmel yeri bulmak için kuşunuzun kafes düzenini hareket ettirmeye ve ayarlamaya hazır olmanız gerekecektir. Kuşunuzun vücut dilini izlemelisiniz; eğer kuşunuz kafesinde rahat ve huzurluysa, mükemmel yeri bulmuşsunuz demektir.


Geceleri, kuşunuza dinlenebileceği sessiz bir ortam sağlamak isteyeceksiniz. Heidenreich televizyonu açık bırakmamanızı tavsiye ediyor. Televizyonun titreyen ışıkları, papağanın flaş ışığı etkisi olarak algılayabileceği bir etki yaratabilir ve bu da uyumasını engelleyebilir. Bazı kuşlar gece korkusu yaşayabilir ve kafesin içinde çırpınabilirler. Bir gece ışığının bu konuda yardımcı olabilir.




kuşunuz için uygun kafesi bulun


Evinizi Kuşlara Karşı Koruyun

Uzmanlar teflon kaplı yapışmaz tavaların yüksek sıcaklıkta ısıtıldığında kuşunuzu öldürebilecek zehirli dumanlar yayabileceğini söylüyor. Eğer bir kuş sahipleniyorsanız, teflon tavalarınızdan tamamen vazgeçmek isteyebilirsiniz. Kuşların solunum sistemleri oldukça hassas olabilir.


Saç kurutma makineleri, tost makinesi fırınları, yağla kaplanmış ısıtıcılar veya kurşun fitilli mumlar da kuşunuza zarar verebilir.


Bir Kuşun Egzersiz Gereksinimlerini Karşılamaya Hazır Olun

Evcil kuşların da egzersiz gereksinimleri vardır, bu da kuşunuzla sosyalleşmek ve oynamak için zaman ayırmanız gerektiği anlamına gelir. Kuşunuzun yeterince zihinsel ve fiziksel egzersiz yaptığından emin olmak için, ona hem kafesinin içinde hem de dışında egzersiz yaptırmanız gerekir.


Kuşunuzun Beslenme Gereksinimlerini Anlayın

Bir kuşu beslemek için pelet kullanılabilir ve meyve, sebze ve pişmiş tahıllarla desteklenebilir.

Seçtiğiniz kuş türü için en iyi kuş yemi seçeneğini bulmak için veterinerinize danışın. Kuşunuza insan abur cuburu vermekten kaçının.


Çoğu insanın kuşlarını aşırı besliyor. Bir kuşu aşırı beslememek çok önemlidir ve bu sadece aşırı kilolu bir kuş istemediğiniz için değildir. Beslenecek doğru miktar, beslediğiniz peletlerin markasına ve kalori içeriğine ve sunduğunuz diğer yiyeceklere bağlıdır. Kuşunuzu ne kadar beslemeniz gerektiği konusunda sorularınız varsa, veterinerinize danışın.


Onları çok fazla beslerseniz, üreme moduna girerler. Üreme modunda olan kuşlar agresif veya gürültücü olabilirler - kaçınmak isteyeceğiniz davranışlar. İnsanlar kuşlarına hastalık bulaştırabileceğinden, kuşlarla yiyecek paylaşmamak da önemlidir.


Kuşların Çıkardığı Seslere Hazır Olun

Şunu hesaba katmalısınız: Komşularım buna tahammül edecek mi? Bir apartman dairesinde veya komşularınızın evine fiziksel olarak yakın bir evde yaşıyorsanız, bir kuş ideal olmayabilir.


Aynı şekilde, kuşlar konuşkan olabilir. Sizinle "sohbet etmek" isteyecek ve söyleyecek çok şeyi olan bir evcil hayvana sahip olmaya hazırlıklı olmalısınız. Papağanlar konuşmayı, şarkı söylemeyi ve ıslık çalmayı da öğrenebilir. Her kuş bunu yapmaz ama çoğu yapabilir.

Günlük Kafes Temizlikleri İçin Hazırlıklı Olun

Bir kuşun kafesi, tıpkı bir kedi kumu kabı gibi sık sık temizlenmelidir. Kafesin alt astarı (gazete kağıdı gibi) oldukça çabuk kirlenebilir, bu nedenle sık sık değiştirmeniz gerekecektir.


Kafesin dibinde sadece atık birikmekle kalmaz, aynı zamanda her kuşun çiğnenmiş oyuncaklardan, atılmış yiyeceklerden veya genel tüy tozu ve tüylerden yarattığı küçük dağınıklıklar da birikir. Papağanlar doğal olarak oyuncaklarını parçalayacaklardır - mobilyalarınızı veya diğer değerli eşyalarınızı tahrip etmek yerine yapmalarını istediğiniz bir davranış.

Kuşlar ayrıca toz üretmeleriyle de bilinir, bu nedenle kafeslerinin sadece sabun ve suyla temizlenmesi gerekmez (kuşun yakınında aerosol kimyasalları kullanmaktan kaçının), aynı zamanda papağanınızın tımar edilmesi de gerekecektir. Periyodik olarak tüylerini temizlemeniz ve kuşun su kabını her gün değiştirmeniz gerekecektir.


Bir kuşa sahip olmak büyük bir sorumluluktur ancak böylesine eşsiz bir hayvan türüyle kurabileceğiniz ilişki oldukça özeldir. Kuşlar kişilik sahibi, zeki, size bakıp sizde değerli bir şeyler görebilen hayvanlardır.



kuş sahiplenmeden önce



bottom of page