top of page

Cava Gergedanı



Cava gergedanı
Kaynak: Freepik


Bir zamanlar Güneydoğu Asya'nın tamamında bulunan Cava gergedanlarının sayıları avlanma ve yaşam alanı kaybı nedeniyle şaşırtıcı bir düşüş yaşadı. Gergedan türleri arasında en nadir bulunanlardan biri olan Cava gergedanlarının tek vahşi popülasyonu -yaklaşık 75 birey- sadece Endonezya'nın Java adasında bulunmaktadır.


Cava gergedanları sömürge döneminde ganimet avcıları tarafından öldürülmüştür. Ayrıca tarım zararlısı olarak ve geleneksel Asya tıbbında çok değerli bir mal olan boynuzları için de öldürülmüşlerdir. Kaçak avcılık her zaman var olan bir tehdit olmaya devam etmektedir.


Ujung Kulon Ulusal Parkı harita

Bir Dünya Mirası Alanı olan Ujung Kulon Ulusal Parkı, Javan gergedanlarının kalan son sığınağıdır. Ancak bölge aynı zamanda istilacı Arenga palmiyesinden de muzdarip, bu da gergedanlara yiyecek daha az yiyecek ve dolaşacak daha az yaşam alanı bırakıyor. Ayrıca, küçük Cava gergedanı nüfusu da doğal felaketler, hastalık, kaçak avlanma ve potansiyel akraba evliliği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.


Tüm gergedanlar gibi Cava gergedanları da hayati önem taşıyan otlayıcılardır. Büyük miktarda bitki örtüsü tüketerek ormanın sağlıklı kalmasını sağlar, daha fazla biyolojik çeşitliliği teşvik eder ve karbon birikimine yardımcı olurlar.







Kaynak: wwf.org.uk

bottom of page