top of page

Domates köpekler için zararlı mı?



Sandviçinize veya salatanıza renk ve lezzet katmak için sulu, olgun bir domates gibisi yoktur. Konserve domatesler bile aklınıza gelebilecek neredeyse her türlü tarifte kendine yer buluyor. Peki ya köpek dostlarımız; köpekler domates yiyebilir mi, yoksa uzak durmalılar mı?

İyi haber: Ölçülü beslendiklerinde, köpekler olgun domatesleri güvenle yiyebilir.


Olgun Domates


Anahtar kelime "olgun", çünkü genç, yeşil domatesler köpekler için zararlı olabilir. Bu nedenle, bahçede domates bitkisi yetiştiriyorsanız, köpeğinizin olgunlaşmamış domatesleri ve saplarını yemesini engelleyin, çünkü bunlar (ve domates bitkisinin kendisi) onları hasta edebilir.

Aslında sizin yiyemediğiniz hiçbir domatesi köpeğinize yedirmemeniz yeterli. Olgunlaşmamış ya da aşırı hormonlu bir domatesin plastik kokusunu köpeğiniz yemiyorsa, onun hayvan içgüdülerini takip etmeniz yeterli.



Ölçülü Beslenme


Domatesler köpekler için zehirli olabilir, ancak genellikle büyük miktarlarda tüketilmeleri gerekir. Domates bitkisinin yeşil kısımları (saplar, yapraklar ve yeşil domatesler) toksik olan solanin adı verilen bir madde içerir. Köpeklere bu tür domates kısımlarını yemesi durumunda sindirim sorunları, mide rahatsızlıkları ve hatta zehirlenme belirtileri gösterebilir. Ancak olgun domateslerde solanin seviyeleri çok düşüktür ve genellikle köpekler için zararlı değildir. Ancak, domates bitkisinin herhangi bir kısmını yemesi durumunda köpeğinizde rahatsızlık görülürse, bir veterinere başvurmanız önemlidir.


Domates Zehirlenmesinde Aranacak Belirtiler:


Koordinasyon kaybı

İştah kaybı

Kas zayıflığı

Hipersalivasyon

Genişlemiş göz bebekleri

Sarsıntılar

Nöbetler

UyuÅŸukluk

Karın ağrısı

Kardiyak etkiler (aritmi, düzensiz kalp atışları)

Gastrointestinal rahatsızlık (ishal, kusma)


Neyse ki, domates zehirlenmesi köpeklerde nadir görülür ve genellikle ölümcül değildir. Domates zehirlenmesi geçiren köpeklerin çoğu tamamen iyileşir. Ama sürekli domates tüketen bir köpekte uzun vadeli alerjik rahatsızlıklar baş gösterebilir.


Zehirlenme durumunda veteriner hekimler köpeğinizin tam bir fiziksel muayenesini yapabilir ve domates zehirlenmesini teşhis etmek için kan tahlili veya EKG yapabilir. Köpekler domates zehirlenmesi geçirirse, veteriner hekimler onları kusturabilir veya izleyebilir.

Bazı köpekler domatese karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu da nadirdir, ancak semptomlar kurdeşen, öksürük, hırıltı ve nefes almada zorluk içerebilir.




bottom of page