Kedinizi Ev Ortamında Mutlu Etmenin Yolları
top of page

Kedinizi Ev Ortamında Mutlu Etmenin Yolları



ev ortamı, kedi, mutlu

Can yoldaşımız kedilerin bazen ev ortamında mutlu olup olmadığını merak ederiz. Çünkü onlar için en iyisini isteriz, bu nedenle bazen "Acaba kedim açık havada dolaşma ihtiyacı duyar mı?" gibi sorular zihnimizi meşgul eder. Sorun şu ki kedilerin dışarıda dolaşmaları onlara özgür bir alan sağlar gibi görünse de birçok riski de beraberinde getirir. Uzmanlar ve veterinerler dışarıda yaşayan kedilerin yaşam sürelerinin kısa olduğunu söyler; başka hayvanlarla olan hayati kavgalara, kazalara, parazitlere ve maalesef ki insan zulmüne karşı savunmasız olurlar. Özellikle Türkiye'de sokak ve barınak hayvanlarının yaşam süreleri maalesef oldukça kısadır.


Bir kediyle aynı evi paylaşıyorsanız, kedinizin rahat ve güvende olduğunu bilmek sizi de rahatlatmalı. Onu korunaklı bir alanda tutarken aynı zamanda doğal içgüdülerini harekete geçirecek, zenginleştirecek güvenli bir dünya yaratabilirsiniz. İşte bunu yapmanın birkaç yolu:


Tünekler, Tırmanma Sistemleri ve Daha Fazlası



kediler için oyuncak

Kedinize evde bir ortam oluştururken, kedilerin vahşi doğada nasıl yaşadığını göz önünde bulundurun. Dışarıdaki kedilerin ağaçlara tırmandığını, çitlerin üzerinde koştuğunu, mıntıkalarını incelemek için yüksek yerlerin tepesinde oturduğunu veya dinlenmek için tenha yerlerde saklandığını görebilirsiniz. Bu tür aktiviteler için fırsatlar yaratarak kediniz için iç mekanda, dış mekandaki yaşamı güvenle taklit edebilirsiniz. Üstelik kedinize uygun bir ev ortamı yaratmak hiç de pahalı bir şey değil!


Örneğin, kedinizin bir yerden bir yere zıplaması için fırsatlar yaratmak üzere mobilyaların yerini değiştirebilirsiniz. Evinizin penceresinden ağaçlar görünüyorsa, muhakkak pencere kenarına kediniz için bir tünek kurun. Bu "olmasa da olur" gibi görünen bir madde olabilir ama kediniz, pencereden manzarayı seyretmek için dürtülerine yenilip çok tehlikeli yerlerde oturmayı tercih edebilir. O yüzden ona bir alan açmanız önemlidir.


kedi için uygun ev ortamı

Bunun dışında yine manzarayı izleyebileceği bir yere tırmanma sistemlerinden koyabilirsiniz. Ya da pencerenizin kenarında uygun büyüklükte bir masa ya da kitaplık varsa, kedinizin oturması için burada boşluk açabilirsiniz.

Not: Tombul bir kediniz varsa, cama yapıştırılan vakumlu tüneklerden almamanızı tavsiye ederiz.


Tırmalanacak Yüzeyler

Tırmalama, kedilerin bölgelerini işaretlemek, pençelerini en iyi şekilde tutmak ve vücutlarını esnetmek için yaptıkları doğal bir davranıştır, bu nedenle kedinizin bu içgüdüsel davranışı sergilemesine izin vermek için evinizde tırmalayıcılar bulundurduğunuzdan emin olun (tabii ki kanepenizden başka bir yerde).


kedi tırmanma oyuncağı

Kedinizin kullanmaktan hoşlanacağı bir şey bulana kadar farklı yüzeyler ve şekiller deneyin. Bazı kediler yatay yüzeyleri tırmalamayı severken, diğerleri dikey olarak tırmalamayı tercih eder. Bazı kediler tırmalama malzemesi olarak ipi tercih eder; diğer kediler ise karton ve hatta halıyı sever.


Güvenli Açık Hava Deneyimi


Kedinize güvenli ve emniyetli bir şekilde dışarıda zaman geçirme imkânı verecek kadar ileri gidebilirsiniz. Bazı kedi insanları, kedilerin dışarıda güvenle vakit geçirebilmeleri için tasarlanmış kapalı avlular olan özel kedi evleri inşa etmektedir. Kedilerin kaçabileceği hiçbir nokta bulunmayan ve genellikle tünekler ve uzanma alanları içeren bu avlular, kedilerin günlerini mutlu bir şekilde dünyayı seyrederek geçirebilmeleri için güvenlidir.


Onlara açık hava deneyimi yaşatmanın bir başka yolu da tasma takmaktır. Uzmanlar kedilerin tasmayla yürümek için eğitilebileceğini söylüyor. Bu amaç için özel kedi koşum takımları üretiliyor.


Not: Kedinizi dışarı çıkarmadan önce aşılarının tam olduğundan emin olun. Bunun yanı sıra, kediniz dışarı çıkmayı sevmeyen biriyse, onu zorlamamanız önemli.


Evde Doğal Ortamı Yaratmaksa En İyi Çözüm Yeşillik

Kedinizin ev bitkilerinizi kemirmeyi sevdiğini fark ettiyseniz, muhtemelen vahşi doğada yapacağı şeyi yapıyordur. O hâlde neden kedinize kemirmesi için saksılı kedi otu veya kedi nanesi bitkisi sunmuyorsunuz? Çoğu evcil hayvan ve bahçe mağazasından tohum veya saksı versiyonlarını satın alabilir ve evde yetiştirebilirsiniz, kediniz için güvenli yeşillikler asla tükenmez. Sadece tamamen kedi için güvenli bir bitki seçtiğinizden emin olun ve şüpheye düştüğünüzde zehirli bitkileri internetteki veritabanlarından kontrol edin.


kediler ve bitkiler

Kedinizi açık hava yaşamının heyecanından uzak tuttuğunuz için kendinizi suçlu hissetmenize gerek yok. Evinizde zenginleştirici, teşvik edici bir ortam yarattığınızdan emin olun ve kedinizin sizin yanınızda mutlu, uzun bir yaşam sürme olasılığı daha yüksektir.

bottom of page