"Sararmış Yapraklar"ın yönetmeni Aki Kaurismäki ve köpeği Alma
top of page

"Sararmış Yapraklar"ın yönetmeni Aki Kaurismäki ve köpeği Alma

Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismäki'nin kendine özgü sinemasının son filmi, sokak hayvanları, geç gelen aşklar ve "girl power" üzerine...




Ünlü yönetmen ve Finlandiya'nın en köpek dostu sineması Kino Laika'nın gururlu ortaklarından Aki Kaurismäki, son filmi "Sararmış Yapraklar"ı Proletarya Üçlemesi'nin dördüncü bölümü olarak ilan etti. Derin bir yalnızlık ve ekonomik buhran içinde hayatlarını idame ettirmeye çalışan bir süpermarket çalışanı ile bir işçinin karaoke barda tanışmasıyla başlayan film, Kaurismäki'nin kendine has mizahı, kendine özgü müzik seçimleri ve görsel esprileriyle dolu. Alma Pöysti ve Jussi Vatanen, gerçek aşka giden yolda birçok engelle karşılaşan iki yalnız ruhu canlandırıyor.


Çiftin aşkı sallantıdayken, Pöysti'nin canlandırdığı karakter, bir sokak köpeğini sahipleniyor. Bu köpek karakteri de aslında filmin yönetmeni Kaurismäki'nin kendi köpeği Alma. Pöysti, bir röportajında Alma'yla birlikte çektikleri sahneler için, "Sadece sosis ve köfte yerken çok eğlendik" diye anlatıyor ve köpeğin yeteneklerinden çok etkilendiğini söylüyor. Ünlü yönetmeni daha önce hiç izlemediyseniz köpekseverlerin muhakkak takip etmesini öneririz. Kaurismäki çektiği neredeyse hemen her filminde köpeklerini oynatmıştır. Köpekleri çok sevdiğini her fırsatte söyleyen yönetmen, bir keresinde şöyle demiştir: "Köpekleri severim, insanlarsa pek de umrumda değil."



"Sararmış Yapraklar" ve Köpekler


Filmde, özgürlük ve dürüstlük kavramları çiftin dinamiğinde rol oynuyor ve bunların hepsi Kaurismäki'nin çalışmalarında yinelenen temalar. Pöysti, "Tüm filmleri soğuk bir toplumun pençesindeki bu küçük insanı ve açgözlülüğün bize ne yaptığını ele alıyor," diyor. "Gerçekten sahip olabileceğimiz tek güç birbirimize karşı şefkat ve sadakat. Eğer buna sahip değilsek aslında mahvolmuşuz demektir." Hem Kaurismäki'nin köpeklere olan hayranlığı hem de film içinde köpek karakterinin yeri de bu felsefeyle bütünleşiyor. Revershot'tan Dan Schindel'in de dediği gibi gerçekten de "Ansa'nın küçük dairesi, Chaplin'i sokaktan içeri aldığında hem mecazi hem de sinemasal olarak genişler - köpeğin varlığıyla, mütevazı mutfak ve kanepenin yanı sıra mekânın açılarını da ilk kez görürüz."


Aki Kaurismaki köpeği
Filmden Ansa (Alma Pöysti) ile Chaplin (Alma) karakterleri

Not: Cannes Film Festivali'nde her sene Palm Dog Award adı altında bir köpeğe ödül verildiğini biliyor muydunuz?


"Sararmış Yapraklar" Türkiye'de Mubi aracılığıyla izlenebilir.













Kaynaklar:



bottom of page