Kargalar Hakkında İlginç Bilgiler
top of page

Kargalar Hakkında İlginç Bilgiler

Saksağanın, bir karga türü olduğunu biliyor muydunuz?


Dünya edebiyatı kadar yerli edebiyatımız ve mitolojimizde çok önemli rolü olan bir hayvandır karga. Bazı yerleşmiş kalıplar sebebiyle onun "kötü haber" getiren bir hayvan olarak da bildik. Ama kargalarla ilgili bilmediğimiz çok şey olduğunu biliyor muyuz?


Bu yazımızdaki kargalarla ilgili kısa ama önemli bilgileri sizlerle paylaştık.


Kargalar gerçekten 100 yıl yaşar mı?

Hayır. Kargalar 100 ya da 200 yıl yaşamaz. Keşke öyle olsalar; gelişmiş bilişsel yetenekleriyle dünyayı daha da güzelleştirebilirlerdi. Neyse ki varlıklarıyla da doğanın şahane birer parçasını oluşturuyorlar. Kargaların ömrü, alt türlerine göre 10 ila 15 yıl arasında değişebilir.


Türkiye'de görülen karga türleri nelerdir?

Alakarga, saksağan, leş kargası, kuzgun, ekin kargası Türkiye'de sıkça görebileceğiniz türlerdendir.



saksağan, karga türleri
SaksaÄŸan. Kaynak: Freepik



Kargalardan Evcil Hayvan Olur mu?

Kargalar iyi evcil hayvanlar değildir çünkü kapalı kaldıklarında sıkılır ve mutsuz olurlar. Kargalar keşfetmeyi, problem çözmeyi ve işlerin nasıl yürüdüğünü öğrenmeyi sever. Kafese kapatılmış bir karga muhtemelen çıkış yolunu bulacaktır. Kargalar iyi evcil hayvanlar değildir çünkü diğer kuşlarla birlikte yaşamaktan daha mutludurlar.


Karga beslersem ne olur?

Muhtemelen bir süre sonra başka kargaların da geldiğini göreceksiniz. İşin ilginç tarafı bahçenizde/balkonunuzda giderek artan kargalardan bir çete oluştuğunu sanmayın, muhtemelen onların hepsi de aile üyesidir.


Kargalar neyle beslenir?

Kargalar etçildir. Başlıca besinleri böcekler, diğer kuş yumurtaları, kuş yavruları, tohumlar, meyveneler ve çöplükte yiyecek atıkları. Ayrıca isterseniz evcil hayvanınızın kuru mamasına bayılırlar. Bu konuda tam bir gusto sahibidirler! Kenelerle de beslendikleri görülmüştür. Ayrıca kuzgunların yılan gibi tehlikeli hayvanları da yakalayabildiği söylenmektedir.


Kargalar parlak nesneleri toplar mı?

Hayır. Yabani kargalar parlak nesneleri sevmez ya da toplamaz. Yiyecek dışında hiçbir şeyi saklamaz, depolamazlar. Karga ve saksağanların parlak nesneleri aldığına dair tüm hikâyelerin, insanlar tarafından tutsak edilmiş ve yetiştirilmiş genç kuşlarla ilgili deneyimlerden kaynakladığı düşünülmektedir.

Kargalar oyun oynar mı?

Genç yırtıcı kuşlar çok araştırmacıdır ve nesneleri incelemeyi severler. Onları almayı, gagalamayı ve sonra saklamayı severler. Çoğu yırtıcı kuş türü daha sonra almak üzere yiyecek saklar (Nucifraga cinsindeki fındıkkıranlar gibi bazıları aşırıdır, binlerce ve binlerce tohumu saklar ve hatırlar). Yavru kuşlar yenmeyen nesnelerle "oynar", onları alır, gagalar ve sonunda saklarlar. (Oyun, tıpkı evcilik oynayan çocuklar gibi, uygun olmayan nesnelerle uygun eylemler yapmaktır). Vahşi doğada sopalarla, taşlarla, meşe palamudu kapaklarıyla ve bunun gibi şeylerle oynarlar. Esaret altındayken de aynı şeyi küçük ve taşınabilir her şeye yaparlar ve anahtar, bozuk para gibi parlak şeylere ilgi duyabilirler. Çoğu yırtıcı kuş "dağınık istifçidir" ve herhangi bir yerde yalnızca bir veya birkaç şey saklar (bir paket sıçanı gibi her şeyi tek bir yerde saklayan "kiler istifçileri" olmak yerine). Yani evcil karganız anahtarlarınızı sakladıysa, onları kaybolan diğer eşyalarınızın olduğu yerde bulmayı beklemeyin.





Kaynak: trakus.org



bottom of page