Kedinize Uygun Sağlıklı Oyuncaklar
top of page

Kedinize Uygun Sağlıklı Oyuncaklar

Kedi oyuncağı pazarının tüm dünyada denetlenmediğini biliyor muydunuz? Bu, hem mağazalarda hem de çevrimiçi olarak satışa sunulan bazı farelerin, değneklerin, peluş oyuncakların, tünellerin, topların ve lazerlerin kedileriniz için güvenli olmayabileceği anlamına gelir. Aslında, birçok kedi oyuncağı (aşağıdaki oyuncak gibi) veteriner hekimlerin kedilerin kaçınması gerektiğini söylediği malzemelerden yapılmıştır.



Kedinize Uygun Sağlıklı Oyuncaklar


Bu yazıda hangi tür oyuncaklardan kaçınmanız gerektiğini, kedi oyuncağı seçerken dikkat edilmesi gerekenleri ve en güvenli kedi oyuncaklarını sizlerle paylaşıyoruz. Hadi başlayalım!


Tehlikeli Kedi Oyuncakları


Kedilerinize yutabilecekleri kadar küçük, yenmeyen parçalar vermemelisiniz. Ancak kedi oyuncaklarının, aşağıda resmedilenler gibi kedilerinizin çiğneyip yiyebileceği parçalara sahip olup olmadığını hiç düşündünüz mü?


Bu oyuncaklar ve parçalar kedileriniz için tehlikeli olabilir:


- Güvenli bir şekilde takılmamış gözler, burunlar, kulaklar ve kuyruklar

- Küçük çanlar ve ponponlar

- Yerinden çıkabilen piller

- Ä°p benzeri malzemeler (kurdele, iplik, halat, sicim, diÅŸ ipi, vb.)

- Lastik bantlar ve elastik ipler

- Tüyler

- Köpük ya da sünger

- Keskin noktalar ve kenarlar

- Lazer oyuncaklar (sebebini yazının devamında açıklıyoruz)


İnternette ve mağazalarda bulunan birçok kedi oyuncağının bu malzemeleri içermesi korkutucu! Kedilerin dilleri, yemek yemelerine ve kendilerini tımar etmelerine yardımcı olan küçük dikenlerle kaplıdır. Bu dikene takılan herhangi bir şeyi çıkarmak kediler için zordur ve genellikle çözümü yutmakta bulurlar. Bu sebeple aşağıdaki maddeleri dikkate almanızda fayda vardır:


Şu kedi oyuncaklarını seçmenizi öneririz:


1. Kolayca çıkabilecek parçalar veya parçalar içermeyen basit tasarımlar


2. Avrupa ya da Amerika'daki malzemelerden üretilmiş olanlar, Çin mallarından uzak durun.


3. Toksik olmayan malzemelerden üretilmiştir. (BPA, kurşun, radyoaktif metaller veya kimyasallar içerebilecek oyuncaklardan kaçının)


Ayrıca etiketleri kesmeyi ve çiğnenen parçaları da çıkarmayı unutmayın.


Oyuncak Türleri


Kedinize uygun oyuncak ararken önce onun en çok ne yapmaktan hoşlandığını düşünün. Kedileriniz size "hediye" getirmeyi seviyor mu? Ona gerçeğe yakın bir oyuncak fare alabilirsiniz. Bir şeyleri kovalamayı mı seviyor? Bir değnek oyuncağı onların en iyi arkadaşı olabilir. Ya da sevgili kediniz her gece (nedense) fitness yapıyorsa, bir egzersiz tekerleği tam ona layık olacaktır.



Kedinizin kişiliği ne olursa olsun, ev kedileri için en iyi oyuncaklardan oluşan seçkimizle eğlenceli saatler geçireceğinizden emin olabilirsiniz (ancak bu, dışarıdaki köpeğinizin de onları sevmeyeceği anlamına gelmez!).



Üç Katlı Kedi Oyuncağı Seti (Kedi Kalesi)

Kedinize Uygun Ä°nteraktif Oyuncak

Bu oyuncakta ping pong topları kulenin etrafında dönerken, kediniz onları yakalamaya çalışırken enerjisini atabilir.


Bu oyuncak fiziksel olduğu kadar zihinsel olarak da uyarıcıdır; parlak renkli toplar kedinizin dikkatini çekmek ve tutmak için tasarlanmıştır. Kaymaz taban ve üst kısımdaki güvenlik çubuğu, işler biraz kontrolden çıktığında kedinizin güvende kalmasına yardımcı olur.




DeÄŸnekli Oyuncaklar

Değnekli oyuncağınız yoksa kedi bakıyorum demeyin!


Ev kedileri için en iyi kedi oyuncakları listesi bir değnek oyuncağı olmadan tamamlanmış

Kediler İçin Sağlıklı Oyuncaklar

sayılmaz. Tüylü kedigillerimiz, pençelerinin erişemeyeceği bir yerde sürünme becerisine sahip olan bu çok renkli yılanları kovalamaya bayılırlar! Kedi dostunuz oyunun sonunda kazanıldığını düşündüğünde, sürüngen yılan saniyeler içinde tekrar harekete geçer.

Bu değnek oyuncak güçlü, dayanıklıdır ve kedicikler ve insanları için güvenli bir oyun sağlayan toksik olmayan malzemelerden yapılmıştır. Bunun kedi sahiplerinin de dahil olması gereken bir oyuncak olduğunu unutmayın, bu nedenle oyun zamanı olduğunu hatırlatmak için omzunuza kibarca vurmasına hazır olun.


Kediler İçin İnteraktif Oyuncaklar


Kediler İçin Sağlıklı Oyuncaklar

Kediniz hareketliyse ve aksiyon meraklısıysa interaktif kedi oyuncaklarından birine ihtiyacınız var gibi görünüyor - ve bu oyuncak  kedinize pençelerini geçirebileceği üç farklı seçenek sunuyor. İnternette aynı isimle arama yaptığınızda en güncel oyuncaklara ulaşabilirsiniz; interaktif oyuncaklar pistte top kovalamak, topla hedefi vurmak ya da saklambaç gibi birçok etkinliği tek bir yerde barındırabiliyor. Kimisi de aşağıda gördüğünüz gibi içine mama koyup kedinizi epey oyalayabileceğiniz bir düzenek sunuyor. Kedinizin enerjisini atmasını istiyorsanız ya da doğal içgüdülerini bastırmasını istiyorsanız bu tarz avcılık oyuncaklarını tercih edebilirsiniz.


Kediler İçin Sağlıklı Oyuncaklar
Lazer Oyuncaklar

Deli Bando olarak, uzmanlarımızdan aldığımız bilgi alışverişlerinden yola çıkarak lazer oyuncakları önermiyoruz. Lazer oyuncaklar kedilerin gözlerini bozabildikleri gibi aynı zamanda psikolojik problemlere yol açabildiği bilinmektedir. Elbette bu anlamda bu oyuncak türünü genellemek doğru değildir. Özellikle yavru kedilerinizin enerjisini atmasını istiyorsanız bir süreliğine lazer oyuncaklardan yararlanabilirsiniz. Fakat yetişkinlikle sıklıkla kullanılan lazer oyuncaklar kedilerimizin hem gözlerine hem de psikolojisine zarar verebilir. Ayrıca görünmeyen kazalara daha elverişlidir.


Kedi Otlu Oyuncaklar

100 organik kedi nanesi ile doldurulmuş bu tarz oyuncak türleri için kediniz çıldıracak. Dayanıklı pamuklu kumaştan üretilen ve soya ve/veya sebze bazlı boyalarla renklendirilen versiyonlarından almayı tercih edebilirsiniz. Çünkü özellikle kedi otlu muz oyuncaklarının maalesef plastik ve zararlı materyallerden yapılmış olanı piyasada fazlasıyla mevcut. Güvendiğiniz bir markanınkini alabilir veya veterinerinize danışabilirsiniz. Özellikle piyasada muz şeklinde kedi nane otlu oyuncaklar mevcuttur.



Kediler İçin Fare Görünümlü Oyuncaklar

Kediler İçin Sağlıklı Oyuncaklar

Bu tarz oyuncaklar yıllarca çiğnenmeye ve oynanmaya dayanabilir ve tıpkı gerçek bir fare gibi ötmeye devam eder! Aksiyonlu kedi-fare oyunları kedi dostunuza sonsuz eğlence sunarken, aynı zamanda kanepede uyuklayarak geçirdiği saatlerin bastırılmış enerjisini de yakacaktır. Ancak dikkat edin, bu küçük fareler o kadar gerçekçi ki, bazen eve gelen ziyaretçileri korkutabilirler! Eğer sizin için biraz fazla gerçeğe yakınlarsa tavşan versiyonları da var.



En iyi tırmalama kedi oyuncağı - Kedi otlu tırmalama matı

Kediler İçin Sağlıklı Oyuncaklar

Tüylü dostunuz, mobilyalarınızı ve halılarınızı sağlam tutmak istiyorsanız oldukça rahatsız edici olabilen doğal pençeleme içgüdüsünü tatmin etmek için tasarlanmış bu tırmalama tahtasına gerçekten pençelerini geçirebilir. Kediniz, yogi misali güneş selamlamak için matına geçerek tüm vücudunu esnetirken bir yandan da pençelerini matın üzerinde kaşıyabilirler. Kedi nanesi de eklendiğinde, kedinizin ona aldığınız rahat yatak yerine bu tahtayı bir uyku alanı olarak tercih ettiğini görebilirsiniz.


Bazı kediler yüksek yerleri tırmalamayı sevebilir, o zaman ona standart bir tırmalama düzeneği alabilirsiniz. Eğer halınızı tırmalamaktan vazgeçmiyorsa, bu halıyı onun boyuna göre kesip kendinize yeni bir halı almayı deneyebilirsiniz.

Evdeki çöpe atılacak kartonlardan ara ara parçalar vererek de kedinizin tırmalama içgüdüsünü gidermesini sağlayabilirsiniz.



Kediler İçin Sağlıklı Oyuncaklar Tırmalama


Kediler İçin Tünel

Saklambaç oyunları için olduğu kadar içinde uyuklamak için de uygun olan tünel oyuncaklar, saniyeler içinde açılıp kullanıma hazır hâle getirilebilir. Tünelin içine oyuncaklarını saklayarak ev düzeninize de destek olabilirler. Tünel oyuncaklar, kedilerin gerçekten severek vakit geçirdikleri en güvenli oyuncaklardan biridir.



Kediler İçin Sağlıklı Oyuncaklar tünel


İştahlı Kediler İçin "Mama Bulmacalı" Oyun Tahtaları

Trixie Oyun Tahtası, Kediler için

Yiyeceklerimizle oynamamamız söylense de, neden beslenme zamanına biraz eğlence katmayalım? İster yemekle motive olan bir kediniz olsun, ister dikkatini yönlendirmek olsun, bu tür oyun tahtaları stres, endişe ve can sıkıntısını gidermeleri için harika bir yoldur. Ve en iyi kısmı? Kedinizin sıkı çalışması asla boşa gitmeyecektir, çünkü yorucu bir antrenmanın sonunda her zaman bir veya iki ödülle ödüllendirilecektir. Bu konuda Deli Bando olarak Trixie'nin oyun tahtasını tavsiye ederiz.



Küçük Avcılar İçin Robotik Oyuncaklar

Bu küçük robotik yaratık, kediniz için mükemmel bir oyun sağlayarak evinizin etrafında dört dönecek. Pille çalışan Hexbug Robotik Oyuncaklar hem güvenli hem de eğlenceli! Bu oyuncağın en iyi düz ve pürüzsüz yüzeylerde çalıştığını ve halı kaplı alanlarda sıkışabileceğini unutmayın.





Yazımızı bitirirken bizde olsa biz de oynarız dediğimiz, ayrıca hoş tasarımlı, salon dekorasyonunuza da uyabilecek oyuncağı ekleyelim. Bu ürün yüzde yüz geridönüşümlü kâğıttan üretilmiştir. Belki siz de dizaynına bakarak benzer bir düzenek kurabilirsiniz.






tatlı kedi komik
Okuduğunuz için teşekkürler...






Kaynaklar




bottom of page