Köpeğiniz için doğru oyuncağı seçmek
top of page

Köpeğiniz için doğru oyuncağı seçmek



Köpekler için en iyi oyuncaklar
Kaynak: Freepik

Öncelikle şunu kabul ederek başlayalım: köpekler ve diğer evcil hayvanlar için oyuncaklar bir lüks değil, bir gerekliliktir. Tüm gün evdeki rutine adapte olan köpeklerin doğal dürtülerini pratik etmek için en iyi faydalandığı araç oyuncaklardır. Köpek oyuncakları, köpek yetiştirme ve köpek eğitimi için olmazsa olmazdır.


Oyuncaklar köpeğinizin sağlığı için önemlidir. Oyuncaklar, köpeğinizi evde bırakmak zorunda kaldığınızda can sıkıntısıyla savaşmaya yardımcı olur ve gergin hissettiklerinde rahatlık sağlar. Oyuncaklar, köpeğinizin belirli sorunlu davranışlar geliştirmesini önlemeye bile yardımcı olabilir. Ayrıca köpek eğitiminde sıkça kullanılır.


Kediler oyuncaklar konusunda oldukça seçici olsalar da, köpekler genellikle pençelerini geçirebilecekleri herhangi bir nesneyle oynamaya isteklidirler. Bu da "planlanmamış" aktiviteleri önlemek için köpeğinizin oyun zamanını izlerken özellikle dikkatli olmanız gerektiği anlamına gelir.


TENÄ°S TOPLARINDAN UZAK DURUN


Tenis toplarının iç kısımları genellikle gaz içerir, böylece zıplar ve havada uçarlar. Renklendiriciler ve diğer kimyasallar topları suya dayanıklı hale getirir ve onlara parlak sarı rengini verir. Kısacası, bir tenis topunun bileşimi, köpekler sık sık temas ederse köpekler için zararlı olabilir, çünkü köpekler topu mukozanın zararlı kimyasalları emdiği ağızlarına koyarlar.


Yıllarca bu tür bir aşınma ve yıpranmadan sonra, köpeğinizin dişlerinin iç yüzeyinde tenis topuna bağlı birtakım oluklar görmek mümkün hale gelebilir. Bu tür geri dönüşü olmayan hasarlar ciddi ağrıya neden olabilir ve köpeğinizin yemek yemesini zorlaştırabilir, ayrıca dişlerini kırılmaya daha yatkın hale getirebilir. Köpeğinizin ağzından topu düşürmeyen oyuncul bir tipse, daha sağlam bir yüzeye sahip bir oyuncağa geçmek iyi olabilir.


KÖPEĞİNİZİN BOYU VE CİNSİNE GÖRE SEÇİM YAPIN


Köpeğiniz için uygun büyüklükte oyuncaklar aldığınızdan emin olun. Çok küçük oyuncaklar kolayca yutulabilir veya köpeğinizin boğazına takılabilir.


Köpeğinizin sesli oyuncaklarla oynamasını kontrol edin: Köpeğiniz sesin kaynağını bulması ve yok etmesi gerektiğini düşünebilir, bu da gözetimsiz bırakılırsa yutabileceği anlamına gelir. Bunun yanı sıra bazı köpekler için bu ses oldukça rahatsız edici olabilir, eğer öyleyse sessiz topları tercih etmelisiniz.

köpek oyuncakları
Kaynak: Freepik

Kolay parçalanabilen hiçbir oyuncak köpekler için uygun değildir. Bu nedenle "köpek geçirmez" oyuncaklar tercih etmelisiniz. Üstünde kurdele, göz, kuyruk gibi kolayca parçanalanabilen ya da süngerle doldurulmuş oyuncaklara dikkat edin.



KURUTULMUŞ DERİDEN ÇİĞNEME ÜRÜNLERİ


Köpek çiğneme oyuncakları
Kaynak: Freepik

Köpeğinize kurutulmuş deriden çiğneme oyuncakları vermeyi düşünüyorsanız, hangilerinin köpeğiniz için güvenli ve uygun olduğu konusunda muhakkak veterinerinize danışın. Bu oyuncaklar boğulma tehlikesi oluşturabilir, bu nedenle köpeğinize yalnızca gözetim altında tutabileceğiniz zamanlarda verin.


Birçok ham deri, acımasız uluslararası kürk ticaretinin yan ürünleridir. İnsancıl bir alternatif için, daha güvenli ve daha uzun ömürlü olan çok sert kauçuktan yapılmış oyuncakları düşünün.



DAL ve AĞAÇ PARÇALARI


Köpekler doğaları gereği dal ve ağaç parçaları kemirmeye de oldukça meraklıdır. Fakat yaşı ilerlemiş bir hayvanın bu parçaları sindiremeyebileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Köpekler boğulmaya meyilli hayvanlar değildir, yani neyi yiyip neyi yemeyeceklerine dair içgüdüleri gelişmiş olabilir. Fakat böyle heyecanlı varlıkları yoldan çıkarabilecek birçok etmen olduğunu da unutmayın. :)


EN ÖNEMLİSİ: OYUNCAKLARI DEĞİŞTİRİN


Kullanılmış ve fazlasıyla çiğnenmiş oyuncaklar bir süre sonra hem köpeğiniz hem sizin için sağlığa zararlı olacaktır. Oyuncaklarını düzenli olarak ılık suda yıkayıp kurulayın, belli bir süre sonra da yenisiyle değiştirebilirsiniz.



enerjik köpekler için oyunlar
Kaynak: Freepik


NE TÜR OYUNCAKLAR ÖNERİLİR


Oyuncak alırken muhakkak veterinerinizin önerdiği markaları göz önünde bulundurun. Bazı ucuz Çin malı ürünlerin onlara yukarıdaki sebeplerden ötürü zarar verebileceğini unutmayalım. Köpeğinizin kendini iyi hissetmesi için çok fazla oyuncağa ihtiyacı yok, az sayıda ama sağlıklı birkaç oyuncak işini görecektir.


Aktif oyuncaklar


Türkiye'de rahatlıkla bulabileceğiniz Nylabone® ve Kong® tipi ürünler gibi sert kauçuk oyuncakların birçok şekli ve boyutu vardır ve çiğnemesi hayli eğlencelidir. Çekiştirmeyi ve ilginç dokuları çiğnemeyi seven köpekler için, özellikle tırtıklı versiyonları dişleri kaşınan yavru köpekler için idealdir.



Dikkat dağıtıcı oyuncaklar


Kong® tipi oyuncaklar, özellikle parçalanmış ödüllerle doldurulduğunda, yavru bir köpeği saatlerce meşgul edebilir. (Veterinerinizin tavsiyesi doğrultusunda bu oyuncakların içine istediğiniz lezzetle atıştırmalık koyabilirsiniz!)


"Atıştırmalık köpek oyuncağı" olarak geçen bu oyuncaklar, ödüllerle doldurulabilen büyük kauçuk şekillerdir. Köpeğiniz küpü burnu, ağzı ve patileriyle hareket ettirerek ödüllere ulaşabilir. Yiyeceklerini çok hızlı yeme eğiliminde olan birçok köpek, besleyici tarzı bir oyuncakla beslenmekten fayda görür.


Rahatlama oyuncakları


Yumuşak pelüş oyuncaklar çeşitli amaçlar için iyidir, ancak tüm köpekler için uygun değildir. İşte doğru pelüş oyuncağı seçmek için birkaç ipucu:


Bazı köpekler yumuşak oyuncakları yanlarında taşımayı sever. Köpeğiniz oyuncağını bir arkadaş olarak görüyorsa, taşıyabileceği kadar küçük bir oyuncak seçin.


Bazı köpekler oyuncaklarını sallamak veya "öldürmek" ister, bu nedenle kazara yutmayı önleyecek kadar büyük ve köpeğin saldırılarına dayanacak kadar sağlam bir oyuncak seçin.

Eski bir tişört, yastık kılıfı, havlu veya battaniye gibi kirli çamaşırlar bir köpek için çok rahatlatıcı olabilir, özellikle de bu eşya sizin gibi kokuyorsa!


Diş çıkaran yavru köpekler için oyuncaklar


Yavru köpekler 12 haftadan altı aya kadar, süt dişlerini kaybettikçe ve yetişkin dişleri diş etlerinden çıktıkça, her şeyi çiğneme isteği duyarlar. Diş çıkarma oyuncakları tedarik etmek onları daha rahat ettirecek ve ellerinizi, ayakkabılarınızı ve mobilyalarınızı koruyacaktır. Dayanıklı naylon kemikler ve kauçuk oyuncaklar, yutulabilecek parçalara ayrılmadan haftalarca çiğnenebilir. Dondurulmak üzere tasarlanmış ve yatıştırıcı dokularla baskılanmış özel yavru köpek diş çıkarma oyuncakları satın alabilirsiniz.


Kör köpekler için oyuncaklar


Kör köpekler hala koku, tat, işitme ve dokunma duyularına sahiptir. 2022 yılında yapılan bir araştırma, köpeklerde görme ve koku alma duyularının bağlantılı olduğunu ve birlikte dünyada yönlerini bulmalarına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Hatta kör bir köpek yerde yuvarlanan bir oyuncağı bile koku alma duyusu sayesinde takip edebilir, bundan da keyif alabilir.


Bazı kör köpekler diğer duyularıyla o kadar iyi uyum sağlarlar ki gören köpekler gibi oynarlar. Bu nedenle atıştırmalık köpek oyuncaklarını ve dişlerine zarar vermeyecek şekilde çekiştirmeli halatları deneyebilirsiniz.



OYUNCAKLARI UZUN ÖMÜRLÜ KILIN


Her seferinde sadece birkaç oyuncağı hazır bulundurarak köpeğinizin oyuncaklarını haftalık olarak değiştirin. Çeşitli türleri kolayca erişilebilir tutun. Köpeğinizin yumuşak, rahat bir oyuncak gibi favori bir oyuncağı varsa, onu her zaman dışarıda bırakmak isteyebilirsiniz.


Aşırı hareketli köpekler için çeşitli amaçlara hizmet eden oyuncaklar bulundurabilirsiniz - köpeğinize en az bir tane taşıması, bir tane sallaması, bir tane yuvarlaması ve bir tane de rahatlaması için oyuncak verin.


Ara-bul yapılan oyuncaklar genellikle açıkça gösterilen oyuncaklardan çok daha çekicidir. Oyuncak veya ödül maması bulma oyunu köpeğiniz için iyi bir yağmurlu gün aktivitesidir ve çok fazla alana ihtiyaç duymadan enerjisini tüketir.



Kaynaklar:

bottom of page