Nesli tükendiği düşünülen balık Türkiye’de bulundu, Leonardo DiCaprio sosyal medya hesabında paylaştı
top of page

Nesli tükendiği düşünülen balık Türkiye’de bulundu, Leonardo DiCaprio sosyal medya hesabında paylaştı

Dünyada nesli tükendiğine inanıldığı için kırmızı listeye alınan leopar sazanına Dicle Nehri’nde rastlandı. Bu keşif Leonardo DiCaprio’nun ilgisini çekti ve sosyal medya hesabından paylaştı.



Leopar Sazanı, Leonardo Di Caprio
Kaynak: AA

SHOAL adlı Doğa Koruma Örgütü tarafından dünyanın en çok aranan 10 balık türü arasında yer alan leopar sazanının tespiti için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Dr. Öğr. Üyesi Münevver Oral, üç ay önce çalışma başlatmıştı.


Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle yapılan arama çalışmaları sonucunda, balıkçı Mehmet Ülkü’nün de desteğiyle 50 santimetrelik 2 kilogram ağırlığında siyah benekli balık yakalandı. Yapılan inceleme sonucu, yakalanan balığın leopar sazanı olduğu tespit edildi.


Bu gelişme Hollywood yıldızı Leonardo DiCaprio’nun da ilgisini çekti. Balığı Instagram hesabından paylaşan ünlü aktör ‘bu keşfin yeniden umut verdiğini’ söyledi.


İşte Leonardo Di Caprio'nun paylaşımı:


Türkiye'deki bir ihtiyolog ekibi, Dicle Nehri'nin Türkiye bölümünde, benekli bir balık olan kayıp Leopar Sazanı'nı buldu. Bu yeniden keşif, tatlı su balıklarının %25'inin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu küresel tatlı su balığı azalmasının ortasında umutları yeşertti. Bu, @rewild ve @shoal_org'un en çok aranan kayıp balıklar listesinde yeniden keşfedilen ikinci tür. İlki olan Batman Çuprası, 2021 yılının sonlarında aynı cesur ekip tarafından Güneydoğu Türkiye'de bulunmuştu.


Leopar Barbel bir zamanlar Türkiye'nin doğusu, Suriye'nin doğusu, İran ve Irak'ta Dicle-Fırat nehir sisteminde bol miktarda bulunuyordu. Ancak son otuz yılda balıkçılık, kirlilik, habitat tahribatı ve baraj inşaatları bu türün neslini tükenme noktasına getirdi.


Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde doçent olan ve keşif ekibinde yer alan Cüneyt Kaya, "Nesli tükenmenin eşiğine gelmiş bir türün, tüm zorluklara rağmen hâlâ hayatta olduğunu görmek kadar güzel bir duygu yok," diyor. "Bu yeni bir tür keşfetmekten bile daha heyecan verici çünkü nadir bir türe ikinci bir şans verebileceğimiz anlamına geliyor."






bottom of page