Tarih Öncesi Kuşların Rengi
top of page

Tarih Öncesi Kuşların Rengi

Yeni bir laboratuvar tekniği, fosilleşmiş hayvanlarda tespit edilebilen renklerin spektrumunu genişletiyor. Özellikle, türünün ilk örneği olan test sarı, kırmızımsı-turuncu ve diğer kızıl tonları veren bir pigment olan feomelaninin korunmuş kanıtlarını güvenilir bir şekilde tespit edebiliyor. Bilim yazarı Riley Black'in bildirdiğine göre, yeni yaklaşım paleontologların "tarih öncesi paletin" eksik bir parçasını doldurmalarına yardımcı olacaktır.



Günümüzden 120 milyon yıl önce yaşamış olan Confuciusornis kuşunun sıcak renkli tüyleri vardı. Kredi: Millard H. Sharp/Science Source


Nasıl yaptılar? Ekip, fosilleşme sırasında biyolojik bileşiklerin parçalanmasını taklit etmek için çeşitli modern kuş tüylerini bir fırında ısıttı. Ardından, hangi melanin türlerinin mevcut olduğunu belirlemek için ısıtılmış kalıntıları analiz ettiler ve böylece feomelanin de dahil olmak üzere biyolojik pigmentlerin farklı ve tanımlanabilir imzalarını belirlediler.


Yeni tanımlanan feomelanin belirteçleri 10 milyon yıllık bir kurbağada, Kretase kuşu Confuciusornis'te ve dinozor Sinornithosaurus'ta bulundu. Çalışmanın başyazarı Tiffany Slater, "Bu bulgular, diğer fosillerdeki zencefil pigmentlerinin kanıtlarını tespit etmemize kesinlikle yardımcı olacaktır," diyor.


Daha ileri araştırmalar zencefil tonlarının ilk etapta nasıl evrimleştiğini bile ortaya çıkarabilir. Bilim insanları hâlâ feomelaninin nasıl ya da neden evrimleştiğini bilmiyor, ilginç olan şu ki feomelaninin üretimi günümüzde bir hayvanın dokularında kansere neden olabiliyor.


bottom of page