Kara Kediler Hakkında "Büyüleyici" Bilgiler
top of page

Kara Kediler Hakkında "Büyüleyici" Bilgiler

kara kediler

Kara kedi, edebiyatta sıklıkla hayal gücünün kapılarını aralayan bir simge olarak kullanılmıştır. Bir yandan gizem ve büyüyü temsil ederken, diğer yandan uğursuzluk ve kaderin işaretleriyle anılır. Sanki aramızda gizli olanı, fark edilmemiş gerçekleri temsil eder.


Kara kediler Cadılar Bayramı, büyücülük ve kötü şansla ilişkilendirilmeleriyle bilinir. Ancak, ünlerine rağmen, bazı ülkelerde iyi şans getirdiği düşünülen eşsiz kedigillerdir ve Orta Çağ'a kadar uzanan zengin bir geçmişleri vardır. Elbette, kürklerinin rengi dışında kara kedilerin diğer kedilerden hiçbir farkı yoktur; aralarındaki fark insanların onlar hakkında nasıl düşündükleridir.


Kara kediler neden büyücülüğün sembolüdür?


Ortaçağ Avrupası'nda, kara kediler genellikle cadılıkla ilişkilendirilirdi. Hristiyanlık öncesi dönemlerde pagan inançlarında kutsal kabul edilen kediler, Hristiyanlık'ın yayılmasıyla birlikte cadılıkla ilişkilendirilerek kötü ruhların taşıyıcısı olarak görülmeye başlandı. Bu dönemde cadı avları sırasında kara kedilere karşı ciddi bir düşmanlık ve korku oluştu.


Ürkütücü olan her şeyi temsil etmeye devam etmesinin yanı sıra, kara kedi korkusu bugün hâlâ bir miktar etkiye sahiptir. Avrupa'da birçok hayvan barınağı, kurban olarak kullanılmaları korkusuyla Ekim ayı boyunca kara kedileri sahiplendirmiyor.


Siyah Kediler Aşk Hayatınıza Yardımcı Olabilir

Klişeleşmiş sürekli bekar kedi kadın tasvirini unutun. Dünyanın bazı bölgelerinde, siyah kedilerin aşk hayatınızı gerçekten iyileştirebileceğine inanılıyor.


Örneğin Japonya'da siyah kedi sahibi bekar kadınların daha fazla talibi olduğuna inanılıyor. Büyük Britanya'nın English Midlands bölgesinde ise kara kedi ideal bir düğün hediyesidir; geline iyi şans ve mutluluk getirdiğine inanılır.


Kara Kedilerin Denizcilik Geçmişi Var

Gemi kedileri bir zamanlar yaygın bir şeydi; tarihsel olarak denizciler, yiyecek depolarını yok edebilecek veya geminin kendisine zarar verebilecek kemirgenleri kontrol etmek için gemilere kedi getirirlerdi. Ancak İngiliz denizciler siyah bir kedinin gemiye iyi şans getireceğine ve eve güvenli bir dönüş sağlayacağına inanıyordu.


Ancak korsanlar için durum biraz daha karmaşıktı. Kara bir kedinin size doğru yürümesinin kötü şans, sizden uzaklaşmasının iyi şans getirdiğine ve eğer bir kedi gemiye biner ve sonra atlarsa geminin batacağına inanıyorlardı.


Siyah Kediler Hastalığa Dirençlidir

2000'li yılların başında, Ulusal Sağlık Enstitüleri'ndeki araştırmacılar, kedilerin siyah kürke sahip olmalarına neden olan genetik mutasyonların onlara hastalıklardan bir miktar koruma sağlayabileceğini keşfetti. Aslında mutasyonlar, bazı insanlara HIV direnci sağlayan genlerle aynı genleri etkilemektedir.


Kediler bizimle aynı sağlık sorunlarının çoğunu yaşayabildiğinden - kanser, HIV ve Alzheimer'a benzer bilişsel işlev bozukluğu bunlardan birkaçıdır - insan hastalıklarını incelemek için mükemmel modeller oluştururlar. Araştırmacılar, kedilerin hastalıklara direnmek için nasıl evrimleştiğini anlayarak, potansiyel olarak insanlarda da hastalıkların nasıl önlenebileceğini öğrenebilirler.


kara kediler

Bazı Yerlerde Siyah Kediler İyi Şans Demektir

Kara kediler Kuzey Amerika'da çoğunlukla kötü şansla ilişkilendirilirken, dünya genelinde durum böyle değildir. İskoçya'da geleneklere göre kapı eşiğinde kara bir kedi varsa para yolda demektir. Fransızlar da kara kediler ile finansal zenginlik arasında benzer bir ilişki kurarlar. Almanya'da yolunuzdan geçen bir kara kedi kötü değil iyi şansın yolda olduğu anlamına gelir.


Siyah Kediler Bir Cins DeÄŸildir

Birçok farklı kedi ırkı, kabul edilen bir kürk rengi olarak simsiyahı içerirken, sadece siyah kedi olmak belirli bir ırk değildir. Bununla birlikte, bir kedi ırkı olan Bombay, siyah ayak pedleri ve hatta siyah bıyıklarıyla birlikte yalnızca düz siyah kürke sahip olacak şekilde özel olarak yetiştirilmiştir. Bu muhteşem kedicikler küçük ev panterlerini andırır, ancak arkadaş canlısı ve sevecen ev kedileridir.



kara kediler

Soru & Cevap


Siyah kediler ne kadar yaÅŸar?

Renkleri ne olursa olsun, tamamen kapalı alanlarda tutulan evcil bir kedinin ortalama ömrü aşağı yukarı 15 yıldır. Ancak dışarıda dolaşmasına izin verilen kedilerin ömrü genellikle çok daha kısa olur.


Siyah kediler uysal mıdır?

Her kedinin, kürkünün rengine bağlı olmayan benzersiz bir kişiliği vardır. Siyah kediler çok arkadaş canlısı ve sevecen evcil hayvanlar olabilirken, daha mesafeli karakteri olan siyah kediler de vardır.


Siyah kedilerde neden kellik vardır?

Siyah kediler diğer kedilere göre daha fazla kelliğe sahip olmakla ünlüdür, ancak bu optik bir yanılsamadır - kedi siyah olduğu için lekeleri daha fazla fark ederiz. Bununla birlikte, kediler pirelerden parazitlere kadar birçok nedenden dolayı kelleşir. Kedinizde kel bir nokta fark ederseniz, altta yatan herhangi bir sağlık sorunu olmadığından emin olmak için veterinerinize danışın.



Bitirirken


Meşhur dizi Sabrina'nın kedisi Salem'in ünlü bir sözüyle kapatalım:


sabrina kedi

[Çeviri: Açken yemek yerim!]

bottom of page