Erzincan'daki Yaban Hayatı
top of page

Erzincan'daki Yaban Hayatı

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler madeninde insan eliyle oluşturulan devasa toprak yığınının kaymasıyla oluşan felaket sonucu, eski medeniyetler için dünyaca önem taşıyan bu değerli toprakların kıymetini belki anlayacağız.


Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Fırat Nehri'nin ve etrafındaki havzanın birçok canlının da eviydi. Fakat son dönemdeki yabancı yatırımların etkisiyle geliştirilen projelerle yaban hayatının ne durumda olduğu bilinmemekte. Oysa Fırat Nehri bitki ve yaban hayat anlamında ülkemizin en değerli yerlerinden biridir.


Geçtiğimiz ocak ayında Takvim'de çıkan habere göre, sulama kanallarına her yıl onlarca yaban hayvanının düşüp telef oluyor. Kanalların etrafının tel örgülerle kapatılması, yaban hayatının geçişişinin sağlanması için kısımlar yapılması taleplerini ilgile mercilere defalarca ilettiklerini belirten duyarlı Erzincan halkı, bu taleplerin dikkate alınmadığını belirtiyor.


Bu yazımızda Fırat Nehri dahil Erzincan'ın değerli yaban hayatını sizler için derledik.


Erzincan'ın En Değerli Yerlileri


VaÅŸak

vaşak, erzincan, bingöl

Zirvelerin efendisi Ur Kekliği, endemik hayvan türlerindendir.


ur kekliÄŸi


Şabut Balığı da endemik türlerdendir. Fırat Nehri'nin en önemli canlılarından Şabut Balığı'nın geleceği de tehlike altında.


şabut balığı, erzincan


Yabani TavÅŸan


yabani tavÅŸan, erzincan

Kınalı Keklik


kınalı keklik, erzincan

Tilki


tilki

Kurt


kurt

Yaban Keçisi bugün acil olarak kaçak avcılığa karşı korunması gereken türler arasında.


yaban keçisi

Bir kez daha anladık ki insanın yaşam hakkı, hayvanların hakkından bağımsız düşünülemez. Bir kez daha anladık ki hayvanların yaşam hakkının hiçe sayıldığı bir sistem kurarsanız, insan yaşamının da önemi yok olur.

bottom of page