İmdat! Kedim yatağıma işiyor!
top of page

İmdat! Kedim yatağıma işiyor!

kediniz yataÄŸa iÅŸiyorsa


Kedinizin yatağınıza işemesine nasıl engel olursunuz? Her şey yolundayken bir gün yatağınızdaki o kokulu ıslaklığı fark ettiğiniz an... Kabustan farksız olsa gerek. Ne yazık ki, bazı kedi ebeveynlerinin sıklıkla uğraştığı bir sorunla karşı karşıyasınız.


Tahmin edebileceğiniz gibi, yatağınıza işeyen bir kedi bazen tıbbi bir sorundan kaynaklanır.

Los Angeles'ta bulunan ACCESS Specialty Animal Hospitals'da hemodiyaliz ünitesinin yöneticisi, dahiliye ve nefroloji uzmanı Adam Eatroff şöyle diyor: "Bir kedi kum kabının dışına idrar yapıyorsa, şiddetli iltihaplanmaya ve idrar yapma dürtüsüne neden olan mesane taşı ve mesane enfeksiyonu gibi sorunlar dikkate alınmalıdır." Ancak Dr. Eatroff, bunun biyolojik bir sorun olabileceği gibi, kedilerin genellikle vücuttaki çeşitli hormonal ve kimyasal dengeleri etkileyebilen anksiyete ve strese dayanan bir sorun nedeniyle yatağa işediğini söylüyor. Bu durum genellikle idiyopatik sistit olarak adlandırılır; yani nedeni bilinmeyen mesane iltihabı.

İdiyopatik sistit muhtemelen hormonal dengesizliklerden kaynaklanır ve çevredeki stresi azaltarak en iyi şekilde önlenir.


Öncelikle, kedinizin mesane veya idrar yolu enfeksiyonu geçirmediğinden emin olmak için veterinerinize görünün. Kedinizin sağlık raporu temiz çıkmasına rağmen hâlâ yatağa işiyorsa, işte kedinizin yatağınızı kum kabı olarak kullanmasının beş olası nedeni.


Kum Kabı Doğru Bir Yerde Değil

Kendi tuvalet ihtiyacınızı nasıl giderdiğinizi düşünün. Kapatabileceğiniz bir kapınız var. Muhtemelen banyonuzu biblolarla süslemişsinizdir. Kediniz de biraz mahremiyet ve hoşluğu hak etmiyor mu? Kediniz "yol geçen hanı" diyebileceğimiz bir ortamda tuvaletini yapmak istemiyor olabilir. Örneğin kum kabı çok kalabalık bir alandaysa ya da kurutma makinesi gibi gürültülü bir cihazın yanındaysa kediniz bundan hoşlanmayabilir.


Bir başka sebep de evinizde başka bir kedi varsa, ondan çekindiği ya da korktuğu için de kum kabını kullanmıyor olabilir. Bu durumu gözlemlerseniz belki birden fazla kum kabı kullanmayı deneyebilirsiniz.


Daha Fazla Kedi Kumu Kabına İhtiyacınız Var

Birkaç kum kabınız olsa bile, yine de yeterli olmayabilir.


Bazı kediler idrar ve dışkılarını ayrı kum kaplarına yapmayı tercih eder ve bazı kediler de kum kutusunu başka bir kediyle paylaşmak istemez. İyi bir genel kural, evdeki her kedi için bir kum kabı ve bir tane daha kum kabı bulundurmak ve evin her katında en az bir kum kabı sağlamaktır.


Muhtemelen duymak istediğiniz şey bu değil. Yaşasın, temizlenecek daha fazla kedi kumu. Ama bu, yatak çarşaflarınızı sürekli temizlemekten daha iyidir, değil mi?


Yavru Kedileri Korkutmayın

Birden fazla kum kabı özellikle yavru kediler için iyi bir fikir olabilir. Çocuklar gibi yavru kedilerin de tuvalet kontrolü tam olarak gelişmemiştir, bu nedenle kazaları önlemeye yardımcı olmak için birden fazla, kolay erişilebilir kum kabına ihtiyaçları vardır fakat bir yavru kediyi veya yetişkin kediyi, özellikle de kum kabının içinde veya yakınındayken asla azarlamamalı veya cezalandırmamalısınız. Bu, kum kabıyla ilgili olumsuz bir çağrışım yaratacak ve ondan kaçınacaktır. Aynı nedenle, kum kabını asla bir kediye ilaç vermek, tırnaklarını kesmek veya onu bir taşıyıcıya koymak için bir tuzak yeri olarak kullanmayın.

Kedinizi cezalandırmanın sizi bir yere götürmeyeceğini ve onu sadece korkutup endişelendireceğini unutmayın. Kedinizi yeniden eğitmek için en az bir ay harcamalısınız.


kedim yataÄŸa iÅŸiyor

Kediniz Sahip Olduğunuz Kum Kabını Sevmiyor Olabilir

Kedinin yaşam alanına bir kez daha bakma zamanı. Belki de kokuları hapseden veya hareketini kısıtlayan bir kapağı vardır, bu yüzden vücudunun bir kısmını kapağın iç kısmına bastırmadan rahat bir pozisyona geçemez, bu da birçok kedinin sevmediği bir şeydir.


Ya da tıbbi bir rahatsızlığı, zor girip çıkılan bir kum kabını daha da zor bir hale getirebilir. Örneğin kedinizde artrit varsa, kum kabının kenarlarının çok yüksek olabileceğini ve bu nedenle içine girip çıkmayı zorlaştırabileceğini aklınızda bulundurabilirsiniz.


Evde Büyük Bir Değişiklik mi Oldu?

Yeni bir bebeğiniz mi oldu? Belki yeni bir köpeğiniz ya da yeni bir kediniz? Belki de sizi normalden çok daha fazla evden uzak tutan ya da kedinizin alışık olduğundan farklı saatlerde çalıştığınız yeni bir işiniz var.


Kediler öngörülebilir ve kontrol edilebilir bir ortamda gelişir, bir kedinin evindeki değişiklikler, bize küçük ve önemsiz görünenler bile, evi kirletme davranışını tetikleyebilir.


Kedinizin Güvende Hissetmeye İhtiyacı Var

Nihayetinde kedinizin kendini güvende hissetmeye ihtiyacı vardır. İyi haber şu ki bu, çözülebilecek bir sorun olabilir. Yiyecek, su, temiz kum kabı ve kedi sahibinin ilgisi gibi unsurlar önemli. Kedilerdeki psikolojik stresi, yiyecek ve su kapları, oyuncaklar ve kum kabı gibi bol miktarda ve uygun kaynak bulunduğundan emin olarak kolayca bertaraf edebilirsiniz. Kedinizle geçireceğiniz kaliteli zamanın her ikiniz için de rahatlatıcı bir stres azaltıcı olduğunu unutmayın.


Kediniz yatağınıza ya da kanepenize mi işiyor? Kedinizle yatakta ya da kanepede oynamaya başlayın ve ödülleri orada verin; birlikte yatakta vakit geçirin. Sonunda yatağı veya mobilyayı tuvalet yerine yiyecekle ilişkilendirmeyi öğrenecektir.




kedim yataÄŸa iÅŸiyor


Kaynaklar:

bottom of page