top of page

Kedi Nanesi (Catnip) Nedir? Kedi Nanesinin Faydaları?

Birçok insan kedi nanesine aşinadır, ancak herkes ne tür bir bitki olduğunu veya bir kedinin ruh halini ve davranışlarını nasıl etkilediğinin arkasındaki bilimi bilmez.



kedi catnip kedi nanesi


Kedi Nanesi Nedir?

Kedi nanesi veya Nepeta cataria, nane ailesinin bir üyesi olan yaygın bir bitkidir.

Kuzey Amerika'da yetiştirilmesi kolay bir bitkidir ve lavanta çiçeği, kekik gibi kokulu bitkilerin yer aldığı ballıbabagiller familyasına aittir.


Kedi nanesi yaprakları aslında çay yapmak için kullanılır ve lavanta benzeri çiçeklerinin öksürüğü hafiflettiği söylenir. Aynı zamanda bazı doğal böcek spreylerinin de ana bileşenidir.

Kedilerin ağızlarının çatısında vomeronazal bez adı verilen ekstra bir koku organı vardır. Bu özel yol, burun ve ağızda toplanan kokuların beyne taşınmasını sağlar. Nepetalakton, kedi nanesi bitkisinin yapraklarında bulunan ve kedilerde davranış değişikliklerine neden olabilen bir yağdır. Bir kedinin bu maddeye maruz kalması için kedi nanesinin kokusunu alması gerekir.


Kedi nanesi kedilerin seks hormonlarını taklit eder, bu nedenle bu maddenin tadını çıkaran kediler genellikle kızgınlık dönemindeki dişi bir kediye benzer davranışlar sergileyecektir (ancak hem erkek hem de dişi kediler bu etkileri yaşayabilir).


Bu davranışlar sevgi, rahatlama ve mutluluğun açık işaretlerini içerebilir. Diğer kediler, oyunculuk ve hatta bazen saldırganlık gibi aktif davranışlar sergileyecektir. Kedi nanesi ile olumlu bir deneyim yaşayan kediler için, anksiyeteyi azaltmaya ve hatta ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.


Bazı veteriner hekimler, kediniz uzun bir süre evde yalnız kalacaksa ayrılık kaygısına yardımcı olması için kedi nanesi kullanılmasını önermiştir.


Kediler Kedi Nanesi Yiyebilir mi? Güvenli midir?


Uzmanlara göre kediler kedi nanesi yiyebilir ve hatta sindirim sistemleri için yararlı olabilir. (Öncelikle veterinerinize sormanızda fayda vardır)


Kedi nanesi bitkisi aslında insanlarda ishal önleyici özellikleri için de kullanılmıştır. Bununla birlikte, kedinizin büyük miktarlarda kedi nanesi yutmasını önlemek önemlidir, çünkü bu sindirim rahatsızlığına neden olabilir.


Kedi Nanesi Nasıl Kullanılır

Kedi nanesi birçok şekilde mevcuttur:


  • Taze kedi nanesi (kendi kedi nanesi bitkinizi yetiÅŸtirmek)

  • KurutulmuÅŸ kedi nanesi

  • Kedi nanesi spreyleri veya baloncukları

  • KurutulmuÅŸ kedi nanesi ile doldurulmuÅŸ oyuncaklar

  • Kedi nanesi spreyleri, bitkiyi yedikten sonra midesi bozulan kediler için iyi bir seçenektir.


Kedinizin en sevdiği oyuncağına, kedi ağacına ya da tırmalama direğine sprey sıkabilirsiniz. Ayrıca kurutulmuş kedi nanesini kedi ağacına, tırmalama direğine veya karton tırmalayıcıya serpebilir veya bir oyuncağı içinde yuvarlayabilirsiniz.





bottom of page